West-Vlaanderen heeft de beste grond om te ondernemen. Met Start&GO, de opvolger van Actie voor Starters, halen de POM West-Vlaanderen en OC West met een uitgekiend en eigentijds aanbod alles uit de kast om ondernemerszin zoveel mogelijk aan te moedigen. Eenmaal gestart met je eigen zaak kan je rekenen op de beste begeleiding door een sterk uitgebalanceerd partnerschap.

Tien jaar geleden startten de POM West-Vlaanderen en OC West met het initiatief ‘Actie voor Starters’ om ondernemerszin in onze provincie te stimuleren. Een decennium lang hebben heel wat jonge ondernemers dankzij dit initiatief hun droom kunnen waarmaken om een eigen zaak uit te bouwen. Maar de tijd staat niet stil, het starterslandschap verandert, net als de noden van een ondernemer. Ook de behoeften van een jonge zaakvoerder zijn na een paar jaar niet meer dezelfde als bij zijn opstart. Om een antwoord te bieden aan al deze uitdagingen onderwierpen de POM en OC West het aanbod aan een grondige update.

Op inspiratietour naar Berlijn of Rijsel

Het starters- en ondernemerslandschap is in tien jaar tijd grondig veranderd. Nieuwe technologieën, disruptie, global challenges: de wereld verandert snel en als ondernemer moet je mee-, en liefst zelfs vooroplopen. Om hen daarin te ondersteunen, is het aanbod van Start&GO dan ook een stuk uitgebreider en future proof geworden. Zo kunnen studenten een weekend lang met Franse en Waalse compagnons brainstormen over een nieuw concept. Starters en scale-ups leren hun verhaal pitchen voor een jury van investeerders en wie als gevestigde ondernemer een nieuwe adem wil vinden, kan mee op inspiratietour naar Berlijn of Rijsel of zich laten ‘matchen’ met een kmo uit Engeland. Daarnaast worden grote events zoals ‘The Big Refresh’ afgewisseld met individueel advies op maat, en kunnen ondernemers nog altijd voor een fysieke werkplek terecht in het ondertussen ook meegegroeide netwerk van werkpanden.

Start&GO is er voornamelijk voor ondernemers met een zaak jonger dan 5 jaar. Dankzij de krachtenbundeling van alle partners krijgen ondernemers (in spe) één aanspreekpunt dat direct voor de juiste ondersteuning of een correcte doorverwijzing naar de juiste partner zorgt.

Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen en OC West, ziet het zo: “We moeten het ondernemerschap in onze provincie alle kansen geven. Niet door starters of ondernemers te betuttelen, maar door ze letterlijk en figuurlijk ruimte te geven. Geen vangnet, maar een netwerk aan werkplekken en experten die klaar staan om inspiratie en tips te geven. En vooral om te zorgen voor ontmoeting en kruisbestuiving tussen jong geweld, groeiers en gevestigde waarden, uit om het even welke sector. Want daarin zit net de meerwaarde: in die wisselwerking en samenwerking.

 

De gezichten van Start&GO

Dat de krachtenbundeling werkt, bewijst de snelle groei van de Start&GO-community. Vandaag telt die al meer dan 2.000 leden. Twee daarvan geven voor Made in West-Vlaanderen alvast een inkijk in hun ‘onderneming’, zowel in hun bedrijf als in het avontuur waarin ze zijn gestapt.

  • David Lebbe, Freya Products

David is 27 en bouwt samen met zijn vennoot Nicolas Vandermarliere de zaak Freya Products uit. De kriebel om te ondernemen was er altijd al. In zijn vorige job, bij Proximus, maakte David kennis met de zorgsector. Hij zag er meteen heel wat kansen in en dit werd nog eens ‘dicht bij huis’ bevestigd toen hij merkte hoe zijn eigen oma niet altijd de geschikte thuiszorghulpmiddelen vond. Hij besloot dan maar om die zelf te gaan maken.

In studiegenoot Nicolas vond hij een echte compagnon de route. Sinds begin 2017 ontwikkelen ze hulpmiddelen om de mobiliteit van ouderen te verbeteren. Via hun Thuiszorg Webshop kan ook de individuele klant die producten in huis halen. Hoewel hun bedrijf nog vrij jong is, hebben de twee vennoten er al wat kantelmomenten op zitten. Die zijn er vooral gekomen na feedback van hun klanten. “Als klanten niet helemaal geloven in je product, dan moet je soms drastische keuzes durven te maken. Achteraf zijn dat de juiste keuzes gebleken”, beseft David. “Door die feedback hebben we het product radicaal aangepast, waardoor we nu een veel beter product en een betere verkoop hebben.”

“Dat is het fantastische aan ondernemen. In een grote organisatie werk je altijd binnen een vast kader. Als ondernemer kan je makkelijk bijsturen. Je kan iedere dag dromen van de mogelijkheden die er nog zijn, er zijn geen grenzen aan wat je doet. Het is ook leuk om elke dag met iets anders bezig te zijn: vandaag doe ik de marketing, morgen de cijfers. Die combinatie is boeiend, maar maakt het soms ook lastig: je moet op veel dingen tegelijk focussen.”

“Ik heb ondertussen geleerd om assertiever te zijn. Vroeger durfde ik al eens afwachtend te zijn, maar nu pak ik gewoon de telefoon en maak een afspraak met een mogelijke klant. Dat heeft al meer dan eens geleid tot mooie samenwerkingen, waardoor je als onderneming kan groeien.”

“Ik ben blij dat ik de sprong gewaagd heb. Ondernemen is hard werken, maar het voelt niet zo aan omdat ik dagelijks met mijn ‘hobby’ mag bezig zijn. Ik wil het bedrijf graat laten uitgroeien tot een volledig zelf draaiende onderneming met een goed uitgebouwd team. Zo blijf ik de vrijheid hebben om er eens tussenuit te gaan of om plannen te maken, want ik heb nog heel wat andere ideeën die ik wil verkennen.”

  • Lore Van Bruaene, Metex

Lore Van Bruaene (24) had aanvankelijk niet de intentie om een eigen zaak op te starten. Dat veranderde toen ze tijdens haar stage als landmeter de vraag kreeg om met Metex samen te werken en op termijn de zaak over te nemen. Ze heeft er even moeten over nadenken, maar niet lang; het ondernemers-DNA zit blijkbaar toch in haar genen. Van de beslissing om de uitdaging aan te gaan, heeft ze nog geen moment spijt gehad.

“We hebben afgesproken dat we nog drie jaar samenwerken. Zo krijg ik de kennis en ervaring mee en leren de klanten mij kennen en vertrouwen. Ik vind het fijn dat er nu nog even iemand over mijn schouder meekijkt en helpt waar nodig.”

“Als kind al wilde ik graag ‘buiten’ werken; een echte kantoorjob zag ik niet zitten. Nu heb ik een droomcombinatie: ik kom met veel mensen in contact en bij slecht weer blijf ik binnen werken, maar bij mooi weer staan de laarzen klaar om het veld in te trekken…”

“We hebben ondertussen een paar mijlpalen achter de rug: een nieuw logo, de verhuis naar een nieuwe locatie. Dat maakt de stap naar mijn volledig eigen bedrijf telkens iets tastbaarder. Ik kijk ernaar uit om straks helemaal zelf de verantwoordelijkheid te dragen. Ik hou van mijn werk, de combinatie van buiten- en binnenwerk, van denk- en rekenwerk en mensen ontmoeten. Dat geeft mij iedere keer weer voldoening, als mens en als ondernemer.”

Wil je ook groeien en ondernemen in West-Vlaanderen? Laat dan gauw van je horen! Julie Naesens staat alvast klaar om al je vragen te beantwoorden.

0498 63 07 53

startandgo@pomwvl.be

www.startandgo.be