cover beluxIn de nieuwste editie van de Gault & Millau komen de West-Vlaamse restaurants uitgebreid aan bod. Liefst 162 eetgelegenheden halen een vermelding in de culinaire gids. Naar goede gewoonte halen twee restaurants een topscore van 18,5: het Brugse Hertog Jan, en het in Dranouter gevestigde “In de Wulf”.

Daar net achter komen Bartholomeus uit Knokke en De Jonkman uit Brugge met een score van 18. Vijf restaurants krijgen als quotering een 17: de Brugse restaurants De Karmeliet en De Gouden Haerinck, het in Roeselare gevestigde Boury en het Kortrijkse Table d’Amis. De top twintig wordt vol gemaakt door Berto (Waregem), Cuines (Knokke-Heist), David Selen (Bissegem), Hostellerie Le Fox (De Panne), Hostellerie St-Nicolas (Ieper), La Durée (Izegem), Sans Cravate (Brugge), Sel Gris (Knokke-Heist), Ter Leepe (Zedelgem) en Zeno (Brugge).

Het restaurant Brasa uit Knokke krijgt een speciale vermelding als “een ontdekking voor Vlaanderen”. Andere nieuwkomers zijn: 8Chef uit Koksijde, Au Bistro uit Nieuwpoort, Bistro Le Nord uit Roeselare, Bistro ’t Verschil uit Gits, Bistrotheek Billiau uit Knokke, Carcasse uit Koksijde, Escabeche uit Waregem, Le Mystique uit Brugge, Tafel10 uit Ruiselede, Vol-Ver uit Marke en Siphon uit Damme.

Opvallende vaststelling is dat het noorden van de provincie op culinair vlak beduidend beter scoort dan het zuiden. (KC)