In januari 2018 trekken 27 ondernemende West-Vlaamse vrouwen met Vredeseilanden al fietsend door Benin, van Glazoué naar de hoofdstad Cotonou. In Benin, een land in West-Afrika met 4 keer de oppervlakte van België, leeft bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Vooral op het platteland is de armoede schrijnend. Vredeseilanden geeft speciale aandacht aan vrouwengroepen die zich willen specialiseren in het voorstomen van lokaal geteelde rijst. Als ze deze rijst ook zelf kunnen verkopen, kunnen deze vrouwen een eigen inkomen verwerven en meer investeren in de toekomst van hun kinderen. De West-Vlaamse dames willen met hun project “Biking for Benin” hun steentje bijdrage om de armoede te counteren.

Toen een groep West-Vlaamse ondernemers -vooral kmo-leiders- in november 2016 voor een fietsproject gekoppeld aan een goed doel naar Nicargua trok, inspireerde dat een aantal echtgenotes of partners om met een soortgelijk project uit te pakken. Zo ontstond Biking for Benin. “We zijn niet allemaal vrouwen van de ondernemers die naar Nicaragua gingen, maar toch een 7-tal dames”, aldus woordvoerster Leen De Clercq. “De initiatiefneemsters zijn onder meer Julie Depypere (brouwerij Sint-Bernardus), Nele Rondelaere (Cameron Fashion, Zwevegem) en Tine Teunynck (Bossuyt Grootkeukens). Daarnaast zijn er ook heel wat andere ondernemende vrouwen die meegaan en ook een link hebben met de mannen zoals Pat Donckels van Jolipa en Evelien Demuynck van Vadegro.”

De dames zullen het land doorkruisen met de mountainbike en leggen op 6 dagen tijd een kleine 400 kilometer af. Naast de sportieve uitdaging, is er uiteraard ook het sociaal aspect. De fietsende West-Vlaamse vrouwen engageren zich om per deelnemer een bedrag van 3000 euro sponsorgeld in te zamelen, dat wordt geïnvesteerd in het rijstproject in Benin en in andere
projecten van Vredeseilanden. Op vrijdag 1 september wordt een fundraising event georganiseerd in Maelstede (Kuurne). Alexander De Croo komt er spreken over zijn recent bezoek aan Benin.

Info: Julie Depypere via julie@sintbernardus.be of op 0499/98.57.62