Flightwatch is een jong Oostends bedrijf dat luchttransport verzorgt van levende dieren in alle mogelijke maten en soorten en dit wereldwijd. Francesca Braet en Nathalie Desimpel transporteren naast ééndagskuikentjes en broedeieren ook onder meer damherten, schildpadden, varkentjes, leeuwen en andere zoodieren.Flightwatch is het eerste bedrijf dat erkend werd door de jury voor innovatieve bedrijven van het Economisch Huis Oostende.

 Zowel Francesca Braet als Nathalie Desimpel zijn hun loopbaan gestart op de luchthaven van Oostende. “Daar is onze passie voor luchtvracht ontstaan”, stellen ze. Vorig jaar hebben ze met Flightwatch hun eigen bedrijf opgestart. “We regelen het luchttransport van levende dieren. Onze specialiteit is pluimvee, met name eendagskuikens en broedeieren. Deze maken zo’n 90 procent uit van de vluchten die we boeken.” Flightwatch boekt dagelijks vluchten met eendagskuikens die vanuit een Europese luchthaven naar zowat overal ter wereld vertrekken. Dat gaat van Ivoorkust of Kameroen tot Qatar, Soedan, Bogota, Rusland en Saudi-Arabië. Flightwatch verscheept soms tot zeven palletten kuikens. Als je weet dat er op één pallet zo’n 20.000 dieren passen, dan gaat dat om heel veel levende diertjes.

“We zijn hierin gespecialiseerd. Topprioriteit voor ons is dat alle dieren in perfecte conditie op hun eindbestemming aankomen.  Zo maken we zelf een laadplan op met  veel aandacht voor ventilatie, voldoende isolatie en een stevige constructie van de vliegtuigpallet”. De dames uit Oostende zijn op dat vlak innovatief. Ze willen op termijn hun eigen dierenkisten gaan maken en gebruiken. Op de agenda staat ook een eigen computerprogramma wat hun diensten nog verder kan verbeteren. Naast de kuikentjes en de broedeieren mocht Flightwatch de voorbije maanden ook al heel wat bijzondere dieren transporteren. “In de toekomst willen we nog meer levende dieren gaan transporteren. Ook leveranciers of producenten van groenten, fruit, vis en schaaldieren kunnen een beroep doen op onze service. We willen ons graag verder specialiseren in alle producten die een speciale begeleiding vergen, zoals bederfbare goederen en project cargo”.