Aantal faillissementen in West-Vlaamse horeca met 58 procent gestegen

faling-hamer-5Het aantal faillissementen is in België in de maand oktober met bijna 19 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste Graydon Barometer faillissementen. Tijdens de eerste tien maanden van 2016 waren er in totaal 8.434 faillissementsuitspraken, dat is nog steeds een daling van 5 procent tegenover vorig jaar. Toch blijft dit oktobercijfer onder de waarden die we tijdens de crisisjaren rapporteerden. Van 2011 tot en met 2014 noteerden we voor de oktobermaanden nog hogere waarden.”
De stijging van het aantal faillissementen in de maand oktober ziet Graydon terug in alle Gewesten. In het Vlaamse Gewest steeg het aantal faillissementen met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Als we kijken naar de eerste tien maanden dan noteert Graydon stijgingen in de provincies West-Vlaanderen (+1%), Vlaams-Brabant (+1,6%), Antwerpen (+2,3%) en Oost-Vlaanderen (+14%). De faillissementsdaling zet zich over de eerste tien maanden van 2016 door in nagenoeg alle sectoren. Graydon noteert ten opzichte van dezelfde periode in 2015 belangrijke dalingen binnen de Bouw (-12,5%) en de Zakelijke Dienstverlening (-13,3%), alsook binnen de Transportsector (-12%) en de Handel in auto’s en Garages (-10%).
Enkel binnen de Horeca noteert Graydon een stijging van het aantal faillissementen met 5,5 procent. Het zijn vooral grote zaken die over de kop gaan. Deze toename is het sterkst in de provincie West-Vlaanderen (+58,2%). De afname van het aantal faillissementszaken in combinatie met het feit dat verhoudingsgewijs meer kleine zaken failliet gaan, leidt ertoe dat ook het jobverlies door faillissementen is gedaald. In de eerste tien maanden van 2016 gingen 8.403 jobs verloren door het gevolg van een faillissement, dat zijn 500 banen minder dan in 2015. Dat betekent een daling van bijna 6 procent.(Marc Lerouge)