Het snel groeiende accountancykantoor AXXI van zaakvoerster Charlotte Vanlerberghe heeft haar Kortrijkse collega Folens overgenomen. De klanten werden de voorbije dagen op de hoogte gebracht. AXXI heeft zijn thuisbasis in Kuurne en doet dus aan geografische uitbreiding. Aan het hoofd staat Charlotte Vanlerberghe, een jonge ondernemer die de activiteiten stap voor stap van haar ouders overnam en nu de grote uitdagingen met veel enthousiasme aangaat.  De markt van financiële dienstverlening – het is ondertussen veel meer dan boekhouden alleen – wordt meer bepaald geconfronteerd met een golf van ‘digitalisering’, die de manier van werken drastisch zal veranderen.  Elk kantoor zal willens nillens genoodzaakt zijn om aanzienlijke investeringen te doen, om het kennisniveau en de IT-structuur van de organisatie op de nieuwe marktvereisten af te stemmen.  Veel kleine kantoren met slechts enkele medewerkers zien deze investeringen niet haalbaar. De digitaliseringsgolf zal daarom ongetwijfeld een ‘fusie – en overnamegolf’ teweegbrengen in een versneld tempo.  Wat nu nog een bijzonder gefragmenteerde markt is met zeer veel kleine spelers in de markt zal volgens Charlotte Vanlerberghe evolueren naar een consolidatie tot een handvol grote spelers in West- en Oost-Vlaanderen.

Axxi wil in deze consolidatiegolf een sterke rol spelen. Het wordt nu al in de markt gepercipieerd en gewaardeerd als een sterke groeier met een zeer persoonlijke aanpak. Axxi maakt er een punt van dat een klant binnen de twee uren een antwoord krijgt op zijn of haar financiële vragen. Het specialiseert zich ook in specifieke domeinen zoals onder meer kostprijsanalyse (cost accounting) en successieproblematiek. “Uitdaging zal zijn goede partners aan te trekken en over te nemen en daarbij het persoonlijke karakter onverminderd te behouden”, aldus Charlotte Vanlerberghe. “Daarom is het management samen met de Adviesraad een gepaste strategie aan het uittekenen.”

In de zomer van 1979 hield Mieke Vanneste haar accountantskantoor boven de doopvont in Tielt. Sindsdien heeft de onderneming een eigen visie op accounting uitgebouwd en zijn praktijkervaring steeds verder gezet. Samen met een stijgend aantal medewerkers schreef Mieke door de jaren heen een boeiend groeiverhaal, waar ook echtgenoot Stan Vanlerberghe enthousiast aan mee pende. Sinds 1988 is de onderneming gevestigd in een modern kantoorgebouw, langs de Rijksweg in Kuurne, waar een 25-tal medewerkers aan de slag zijn. In de tweede generatie heeft Charlotte Vanlerberghe, die in 2011 de schouders onder het bedrijf zette, de touwtjes in handen.