Het nieuwe (in 2016 opgestarte) Oostendse bedrijf Aerocircular® hoopt dit jaar nog te kunnen starten met de bouw van een loods en een bijkantoor op de luchthaven van Oostende. Alle aanvragen daartoe werden ingediend bij de bevoegde autoriteiten. Aerocircualr profileert zich als specialist in recyclage van afgeschreven of afgedankte vliegtuigen. Het bouwdossier werd ingediend met medewerking van het Gentse MVC Architecten, Sweco Belgium en de West-Vlaamse intercommunale WVI. Het bedrijf stelt ook een overleg met de buurt in het vooruitzicht.

Aerocircular zal op de vroegere site van MK Airlines op duurzame wijze vliegtuigen ontmantelen en de onderdelen achteraf recycleren. Op termijn moet dat zeventig extra jobs opleveren. In een eerste fase gaat het om 35 nieuwe betrekkingen. De loods staat sinds het faillissement van MK Airlines leeg. Aerocircular snijdt een nieuwe markt aan, de zogenaamde economische end of life vliegtuigen. “Dat zijn vliegtuigen van vijftien tot twintig jaar oud die vandaag nog passagiers vervoeren”, zegt CEO Koen Staut. “Het zijn geen wrakken of schroot. Dergelijke vliegtuigen worden voornamelijk omgebouwd naar cargo. Wij creëren met de duurzame ontmanteling van deze vliegtuigen een heel nieuwe economie. Voor de eigenaars zijn de gerecupereerde materialen en metalen interessanter, dan het vliegtuig om te bouwen tot cargotoestel.”

In vliegtuigen zitten heel wat elementen die hergebruikt of kunnen worden, zoals onderdelen van kabels, zetels en metalen. Het concept is volgens Aerocircular uniek in ons land en zelfs in Europa. Het bedrijf benadrukt dat het alvast niet de bedoeling is om van de luchthaven van Oostende een soort kerkhof voor oude vliegtuigwrakken te maken.