Afscheid van Philippe Vlerick en Stef Vande Meulebroucke

vlerick+stef (2)In Rijsel werden Philippe Vlerick en Stef Vande Meulebroucke uitgewuifd, respectievelijk als voorzitter van het Forum van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, en als directeur van het Agentschap van de Eurometropool. Vlerick was statutair voor voorzitter van het Forum sinds 2013. Het Forum van de Eurometropool werd opgericht in 2009 en wil de stem laten horen van het zogenaamde middenveld (ondernemers, burgers, onderwijs, en allerlei instellingen). Bedoeling is advies te geven aan de politiek over alle mogelijke grensoverschrijdende dossiers. Zowel Vlerick als Vande Meulebroucke zijn afkomstig uit Kortrijk

Bij zijn aantreden als voorzitter formuleerde Philippe Vlerick (60) drie prioritaire wensen: de grensoverschrijdende interactie bevorderen tussen de onderwijsinstellingen, snellere en betere spoorverbindingen en de lancering van een eerste grensoverschrijdend muziekfestival naar het voorbeeld van Tomorrowland. Die laatste wens ging de voorbije zomer in vervulling in Halluin-Menen met een vrij geslaagde editie van Heartbeats, al blijft het een open vraag of er ook een tweede editie komt. Wat de eerste twee desiderata betreft (onderwijs, spoor), is er alvast veel nieuwe goodwill gecreëerd dankzij het bekende enthousiasme van Kortrijkzaan Philippe Vlerick. Hij wordt nu in zijn functie van voorzitter van het Forum opgevolgd door de Fransman Jean-François Dutilleul, eveneens ondernemer en eigenaar van een familiebedrijf (het Noord-Franse bouwbedrijf Rabot-Dutilleul).

Ook Stef Vande Meulebroucke werd in de bloemetjes gezet. Na de oprichting van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai (28 januari 2008 in Kortrijk) -de eerste in zijn soort in heel Europa- werd hij aangesteld als eerste algemeen directeur van het Agentschap dat de zaken operationeel moest aansturen. Vanaf 15 oktober wordt er naar een opvolger gezocht voor de vrij verdienstelijke Vande Meulebroucke die terugkeert naar het bedrijfsleven. (KC)