Agrafresh maquetteHet familiale voedingsbedrijf Agrafresh van zaakvoerder en stichter Jan Demarez investeert volop in een nieuwe fabriek in de omgeving van het Noord-Franse Arras. In juni zouden de activiteiten er moeten opgestart worden. Om en bij de dertig mensen zullen er meteen aan de slag kunnen. Binnen de vijf jaar moet dat aantal verdubbelen naar zestig. “Bedoeling is om de Franse markt te bedienen vanuit Frankrijk,” zegt  de CEO. “In totaal gaat het om een investering van om en bij de tien miljoen euro. De Franse markt is erg belangrijk en de fabriek in Arras zal die markt integraal bedienen. Dit zorgt ook voor minder druk op onze site in de thuisbasis Egem-Pittem.”

Agrafresh is een verborgen pareltje in het West-Vlaamse ondernemerslandschap. Jan Demarez zette zijn zaak in 2001 op. Agrafresh, goed voor 13,5 miljoen euro omzet en 90 medewerkers in de thuisbasis, bereidt alle soorten verse groenten en salades in allerlei verpakkingen, van 50 gram tot 20 kilogram. In portfolio zitten zowat 800 verschillende referenties. Afnemers zijn zowel grossisten als de klassieke retail (in Frankrijk bijvoorbeeld Carrefour) als de industrie (b-to-b zoals hamburgerketens of bereiders van kant-en-klare gerechten). Het dynamische familiebedrijf beheert de volledige productiecyclus: eigen teelt en oogst, aankoop en import, opslag en verwerking met een hoog-technologisch machinepark. De kmo is niet alleen actief in eigen land en in Frankrijk maar heeft ook een grote voet in huis in het Verenigd Koninkrijk. De investering in het Franse Noorden kwam mee tot stand dankzij de goede diensten van Flanders Investment & Trade, en meer bepaald via de antenne in Rijsel. (KC)