Wielsbeke,

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits was de eregaste bij de opening van de nieuwbouw van Agristo, producent van diepgevroren aardappelproducten. Crevits loofde de voedingsindustrie en brak een lans voor de kansen die gecreëerd worden door de modernisering van het secundair onderwijs en het duaal leren.

Agristo opende officieel een gloednieuwe productiesite in Wielsbeke. Sinds begin oktober is de productie daar opgestart en met 2,4 miljoen porties friet die per dag van de band rollen, is de toekomst van de Belgische frietcultuur verder verzekerd. Voor dit project kreeg Agristo op 17 februari 2017 dan ook 2 miljoen euro subsidie van de Vlaamse regering voor de opleiding van het personeel van de nieuwe fabriek. In totaal investeert Agristo liefst 150 miljoen euro. Tachtig procent van het aanbod bereikt consumenten wereldwijd. Bij Agristo werken net geen 750 mensen. De nieuwe site in Wielsbeke is goed voor 115 jobs. In 2018 moet er in Wielsbeke nog een tweede fabriek bij komen, opnieuw goed voor 60 jobs.  

 

Belangrijke rol van onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vertegenwoordigde, samen met Europees parlementslid Tom Vandekendelaere het politieke veld in het panelgesprek ter gelegenheid van de opening van de nieuwe productiesite van Agristo in Wielsbeke. Samen met Filip Wallays, commercieel directeur en Hannelore Raes, financieel en HR directeur van Agristo, benadrukken ze het belang van de voedingsindustrie voor Vlaanderen. De voedingsnijverheid is de grootste industriële werkgever in Vlaanderen met meer dan 61.000 banen in meer dan 3.000 ondernemingen. Zeker voor West-Vlaanderen is de voedingsindustrie een zwaargewicht. 22 procent van de toegevoegde waarde in de industrie in West-Vlaanderen wordt in de voedingsindustrie gecreëerd en ze zorgt voor 17.000 jobs.

In het panelgesprek loofde minister Crevits de voedingsindustrie voor de inspanningen op het vlak van het creëren van jobs en aansluiting met het onderwijsveld. Ook in de modernisering van het secundair onderwijs en het duaal leren is de voedingsindustrie opgenomen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De voedingsindustrie is belangrijk voor Vlaanderen en zeker ook voor West-Vlaanderen. De nieuwe productiesite van Agristo in Wielsbeke is dan ook een extra troef voor de regio. Per dag rollen daar 2,4 miljoen pakken friet van de band en er werken op dit moment al 80 mensen, vanaf januari zelfs 115, daarmee doet Agristo meer dan zijn duit in het zakje voor de West-Vlaamse economie.”