HARELBEKE – Sociaal ondernemerschap zit in het DNA van Agristo, het bedrijf van de families Wallays en Raes. Dat werd nog maar eens aangetoond met de actie die werd opgezet samen met Record Bank E3 Harelbeke. Tijdens de 61ste editie van deze wielerwedstrijd werden de frietjes van Agristo verkocht ten voordele van het goede doel ‘Het Ventiel’. De verkoop van deze typisch Belgische lekkernij leverde 2.268 euro op, een bedrag dat opnieuw integraal weggeschonken wordt aan ‘Het Ventiel’. En ook voor het tweede jaar op rij verdubbelt het bestuur van Record Bank E3 Harelbeke dit bedrag. 

Antoon Wallays (Agristo) en Jacques Coussens (Record Bank E3 Harelbeke) overhandigden een cheque ter waarde van 4.536 euro aan goed doel ‘Het Ventiel’. “We zouden kunnen kiezen voor eender welke nationale vzw die opkomt voor een goed doel, maar wij dragen liever ons steentje bij aan een lokaal initiatief”, aldus Antoon Wallays, managing director van Agristo. “Dit stemt ook overeen met onze waarden als familiebedrijf.,”

De vzw Het Ventiel is een buddywerking voor mensen met jongdementie, een aandoening die velen nog steeds vreemd in de oren klinkt. Jongdementie is een ingrijpende ziekte die mensen overvalt in de fleur van hun leven. Veel dingen lukken niet meer, mensen raken stilaan in een sociaal isolement. “En dit willen ook wij door onze steun aan Het Ventiel helpen doorbreken, “ luidt het bij Agristo en Record Bank E3 Harelbeke.

Wat bij mensen met jongdementie vroeger alleen lukte, kan nu samen met een buddy. Het Ventiel gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen, nieuwe perspectieven. Voor wat niet meer kan, komt iets nieuws in de plaats. Nadruk ligt op wat er wél nog kan. Het sociaal isolement wordt doorbroken. Mensen met jongdementie komen weer buiten en nemen weer deel aan het sociale leven samen met hun buddy. Buddy’s zijn geëngageerde vrijwilligers met een hart voor mensen met jongdementie.

Bedrijf met warmte

Drie jaar geleden richtte Gudrun Callewaert de vzw Het Ventiel op. Als partner van iemand met jongdementie ondervonden zij en haar gezin zelf de grote nood aan mogelijkheden voor deze doelgroep. Met de steun van onder andere voorzitter Rick De Leeuw en de vele buddy’s maken zij het verschil voor mensen met jongdementie.

“Agristo, alsook Record Bank E3 Harelbeke, zijn heel belangrijk voor Het Ventiel, en niet alleen om de milde sponsoring wat heel erg geapprecieerd wordt en wat ook een belangrijk verschil maakt naar de uitbouw van de werking,” besluit Gudrun Callewaert, bezielster van Het Ventiel. “Het gaat niet enkel om geld geven, maar ze helpen mee de problematiek onder de aandacht te brengen. Maar bij het familiebedrijf gaat het om veel meer: hun warme hart, hun betrokkenheid en hun engagement, ze zijn echt begaan in onze werking. Ze zetten zich met hart en ziel in om het verschil te maken en dat doet goed.”