Alex Dewulf maakt tussenbalans op van Knokse vastgoed

knokke-zeedijk

“Er staan weinig appartementen te koop op de Zeedijk in Knokke, minder dan enkele jaren geleden en heel wat minder als wat wij toen voorspelden. Er wordt sneller en meer verkocht door de lage rente, maar toch is dit een onverwachte trend. Het voortschrijdend inzicht brengt me ertoe te denken dat de verlaagde schenkingsrechten daar een oorzaak van kunnen zijn.” Dat schrijft Alex Dewulf in zijn laatste nieuwsbrief over het vastgoed in Knokke.

De nieuwe Vlaamse schenkingsrechten voor onroerend goed zijn 1 juli 2015 ingegaan en liggen een stuk lager dan de successietarieven: 3 procent (tussen 0 – 150 000 euro), 9 procent (tussen 150 000 – 250 000 euro) , 18 procent (tussen 250 000 – 450 000 euro) en 27 procent (boven de 450 000 euro) voor schenkingen aan kinderen. Hierdoor wordt het voor oudere vastgoedeigenaars interessant om vastgoed te schenken aan de kinderen, en hoe waardevoller het vastgoed, hoe groter dat voordeel. De schijven gelden per kind en per eigenaar. Een echtpaar van zeventig jaar met twee kinderen kan vier schijven van 150 000 euro wegschenken aan het laagste tarief van 3 procent, aldus vastgoedexpert Alex Dewulf.

Om successierechten te vermijden volstaat het ook dat ze enkel het naakte eigendom schenken. Het vruchtgebruik dooft uit bij overlijden. De waarde van het vruchtgebruik wordt bepaald via leeftijdstabellen en een omzettingsfactor. Ze bedraagt op 70-jarige leeftijd tussen de 40 en 45 procent afhankelijk van het geslacht. Dat betekent dat een Vlaams echtpaar van 70 jaar met 2 kinderen hun appartement op de Zeedijk van 1 000 000 euro aan de kinderen kan schenken voor 3 procent : de naakte eigendom ter waarde van 600 000 euro wordt in vier schijven van 150 000 euro geschonken en ze behouden het vruchtgebruik ter waarde van ongeveer 400 000 euro. Totale belasting: 18 000 euro in plaats van 156 000 euro bij successierechten. Deze oplossing wordt door steeds meer Vlamingen ontdekt. De Brusselse en Waalse eigenaars kunnen van deze piste geen gebruik maken omdat de fiscale woonplaats telt.

In het duurste segment van tweede verblijven en op de Zeedijk zijn veel eigenaars 70-plussers. Het kantoor Dewulf beheert appartementen voor 2000 eigenaars in Knokke-Heist op een totaal van ongeveer 25 000 appartementen in de gemeente. “Wij vrezen al jaren dat de vergrijzing van de eigenaars van tweede verblijven tot meer verkoopdruk zal leiden en mogelijks tot prijsdalingen, maar dit verhaal krijgt dus een onverwachte wending door deze overheidsinmenging en gunstigere fiscaliteit,” aldus Alex Dewulf. “De mogelijkheid om fiscaal gunstig een tweede verblijf te schenken aan de volgende generatie (bij uitbreiding maar iets minder gunstig aan broers en zusters), legt een stevige bodem onder de huidige prijzen.” (KC)