Alpro zet meer dan ooit in op soya

alproVoedingsproducent Alpro, dat zijn hoofdfabriek heeft in Wevelgem, zegt in zijn nieuwe duurzaamheidsrapport te willen werken aan de vermindering van suiker en verzadigde vetten in zijn producten. Meer dan ooit wordt ingezet op lokaal geteelde soja. “Wij vinden het als bedrijf belangrijk om producten op de markt te brengen die bij een grote groep consumenten in de smaak vallen, maar we nemen als bedrijf ook onze verantwoordelijkheid op rond diverse maatschappelijke problemen”, zegt CEO Bernard Deryckere.

Alpro gaat er prat op te werken aan een visie waarin mensen meer plantaardig eten, omdat dit gezond en duurzaam is en beter voor de planeet. Het bedrijf is al meer dan dertig jaar bezig met soja en hamert in zijn nieuwe duurzaamheidsrapport op de keuzes die elke dag bewust worden gemaakt en  bijdragen tot het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Alpro zal nu als eerste Belgische bedrijf het concept One Planet Thinking toepassen, dat de milieu-impact van een bedrijf linkt aan de draagkracht van de planeet op alle soja- en amandeldranken.  Het bedrijf maakt daarvoor werk van de ontwikkeling van een sojasoort die ook in ons land massaal geteeld kan worden. In België werkt Alpro sinds 2014, samen met partners zoals het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Universiteit van Leuven, aan een proefproject om sojateelt ook bij ons in België te introduceren. Via dit project willen wij van soja het nieuwe maïs maken,” aldus Sofie Goormachtigh, doctoraatsstudente aan het ILVO. Het is de bedoeling om in 2017 lokale soja te oogsten, een gewas dat tot vandaag in ons klimaat nog niet in grote volumes groeit.” Ook in Frankrijk en Nederland heeft het bedrijf lokale sojateelt opnieuw geïntroduceerd. Alpro wil voorts ook een belangrijke bijdrage leveren tot de strijd tegen obesitas door minder suikers en verzadigde vetten te gebruiken. Sinds 2008 is de suikerhoeveelheid in het gamma al met 12 procent gedaald en tegen 2018 moet dat nog eens met 12,5 procent dalen. (GD/KC)