Architecten op schema voor futuristische Knokse ziekenhuis

AZ Zeno TV AAPROG-BOECKX-BURO II ARCHI+I (c) Luchtfotografie Henderyckx Foamglas (1) (2)

De tijdelijke vereniging van drie architectenbureaus Aaprog (Wetteren), Boeckx (Oostende) en BURO II & ARCHI+I (Roeselare) meldt dat de ruwbouw van het nieuwe Knokse ziekenhuis is afgewerkt. Nu kan begonnen worden met de afwerking en de inrichting. Volgens schema zou het gebouw in de zomer van 2017 in gebruik genomen worden.

Het terrein waarop het ziekenhuis komt is twintig hectare groot. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, een zorghotel, een polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimtes en een helihaven. Het nieuwe ziekenhuis zal volgens de architecten zowel functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn en het landelijke karakter van de omgeving bewaren. Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap uit en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. Er is een sterke relatie tussen binnen en buiten. Het ontwerp wordt bestempeld als een treffend voorbeeld van “levende architectuur”: duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen. Om het contact van de zorgbehoevende met de omgeving te versterken, creëerden de architecten
een dubbele gevel, een buffer tegen wind.

De dubbele gevel in glas optimaliseert de klimaatbeheersing in de binnenruimtes. Een technologisch hoogstandje, maar ook meer dan dat, zeggen de architecten: de ruimte waarin je ziek bent, kan genezend werken. De aanpak via een multidisciplinair ontwerpteam betekent het doorbreken van de traditionele aanpak in architectuur en schept een precedent qua open overleg in alle stadia: van ontwerp, planning, bouw tot ingebruikname en toekomstige evolutie. (KC)

(KC/foto Heynderickx – Foamglas)