Diepvriesproducent Ardo (Ardooie) breekt voor de eerste keer in zijn al rijke geschiedenis buiten de Europese grenzen. Het voedingsbedrijf is al de Europese marktleider voor vriesverse voeding. Nu heeft het een meerderheidsaandeel verworven in VLM Foods, een gereputeerd leverancier van verwerkte voeding in Noord-Amerika. VLM heeft zijn hoofdzetel in het Canadese Montreal en een omzet van 129 miljoen euro. Naast VLM Foods omvat de deal ook een controlerend belang in Compañia Frutera La Paz S.A., Costa Rica’s grootste producent van vriesverse ananas. Hierdoor kan Ardo zijn aanbod vriesvers fruit uitbreiden.

VLM Foods is zeer goed gepositioneerd op de Noord-Amerikaanse markt dankzij een sterk merkimago, een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsproducten en een expertise in de Noord-Amerikaanse regelgeving op vlak van compliance en voedselveiligheid. De combinatie van Ardo’s leiderschap op vlak van duurzame landbouw, kwalitatieve verwerking en productinnovatie zal zorgen voor een marktgroei van VLM Foods en zal Ardo een sterk Noord-Amerikaans platform bezorgen.

Jan Haspeslagh, managing director van Ardo, licht de strategische deal toe: Als Europees marktleider voor vriesverse groenten, kruiden en fruit, biedt Ardo een breed productassortiment, een grondige landbouwkennis, een ruime technische knowhow en een professioneel productinnovatie beleid. VLM Foods, anderzijds, beschikt over een zeer professionele marktkennis en een dynamisch businessmodel. Deze combinatie vormt de basis voor het opbouwen van een ideaal platform voor de levering van hoog kwalitatieve, duurzame producten met een meerwaarde op de Noord-Amerikaanse markt.”

Met een omzet van 868 miljoen euro (in juni 2017) en 3.800 medewerkers is het familiebedrijf Ardo Group de Europese leider voor de productie van een volledig aanbod vriesverse groenten, kruiden en fruit voor de retail, foodservice en industrie. Na de overname van VLM zal Ardo doorgroeien boven de 1 miljard euro omzet. Vandaag telt de Ardo Group 20 productie-, distributie- en verpakkingsunits in 8 Europese landen, wat zorgt voor een optimale aanvoer uit de meest productieve groeiregio’s. De groep verkoopt wereldwijd 780.000 ton vriesverse groenten, kruiden, fruit, pasta, aardappelproducten en rijst.