Bryo, het project van Voka dat ambitieuze starters begeleidt in hun ondernemerschap, werd 10 jaar geleden in West-Vlaanderen opgericht. Tijdens de inspiratiedag “Vliegende Starters”, werd teruggeblikt op die verjaardag en werden ook de Bryo Awards uitgereikt. Het West-Vlaamse (Lichtervelde) Ark-Shelter mocht één van die awards in ontvangst nemen. Met de Bryo Awards zet Voka, samen met het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), jaarlijks uitzonderlijke startersprojecten in de kijker.

Ark-Shelter, het bedrijf van Michiel De Backer, richt zich op het ontwerpen en produceren van mobiele woningen/kantoren, met oog op een ecologisch en hedendaags design al dan niet volledig zelfvoorzienend. De units van Ark-Shelter zijn structureel opgebouwd uit houtskelet. Ark-Shelter levert een volledig afgewerkt product dat door een plug-in principe gekoppeld wordt en direct gebruiksklaar is. De units zijn zowel buiten en binnen volledig afgewerkt.

Op elke 100 bestaande ondernemingen, werden er in 2015 in West-Vlaanderen 7,8 nieuwe opgericht. In de rest van Vlaanderen lag dat op 8,7. De jaren ervoor was het verschil tussen West-Vlaanderen en de rest van Vlaanderen nog iets groter. De kloof wordt dus kleiner. Als we kijken naar de nettogroei van het aantal ondernemingen in West-Vlaanderen volgde onze provincie in 2015 trouwens wel perfect het Vlaamse gemiddelde van 2,5 bedrijven per 100 ondernemingen. Er zijn in West-Vlaanderen dus relatief gezien iets minder starters, maar die komen beter voorbereid aan de start, houden het langer vol en zijn stabieler. Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen, ziet het zo: “Als we erin kunnen slagen om het ondernemersinitiatief nog wat extra te stimuleren, stoten we met West-Vlaanderen beslist door naar de absolute top als het over startend ondernemerschap gaat. En laat dat nu net zijn waar we met het Bryo-startersproject willen op inzetten. Van de meer dan 1.800 deelnemers die in de afgelopen 10 jaar aan een Bryo-traject deelnamen waren er trouwens 450 West-Vlaams.”