AZ Veurne investeert 4 miljoen euro

TVL_8955Het AZ Sint-Augustinus Veurne (AZ SAV) heeft een bijkomende dienst geriatrie geopend om de toevloed van geriatrische patiënten uit de Westhoek te kunnen blijven opvangen. Hiermee gaat een investering van meer dan vier miljoen euro gepaard. “Geriatrische patiënten krijgen hierdoor een optimalere zorg in een aan hun noden aangepaste omgeving,” zeggen algemeen directeur Lieven Vermeulen en hoofdgeneesheer Herve Lebbinck. “De druk op de andere diensten van het ziekenhuis zal afnemen, waardoor minder vaak opnamestops moeten afgekondigd worden.”

Het AZ Sint-Augustinus Veurne voelt naar eigen zeggen de maatschappelijke tendensen aan de kust en in de Westhoek elke dag aan den lijve. De vergrijzing slaat bijzonder hard toe in deze regio: in het arrondissement Veurne is anno 2016 30 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. Tegen 2030 zal dat ongeveer 40 procent van de bevolking zijn. Dit vraagt om een visie op termijn. Eén van de gevolgen van de vergrijzing was dat de dienst geriatrie van het AZ SAV constant volzet was, en dat er bij uitbreiding zeer regelmatig ziekenhuisbreed opnamestops moesten doorgevoerd worden, waarbij patiënten noodgedwongen naar omliggende ziekenhuizen moesten doorverwezen worden. Geriatrische patiënten werden ook frequent opgenomen op andere verpleegafdelingen van het ziekenhuis. Deze patiënten namen zo de bedden in van andere zieken. Zowel voor de geriatrische patiënten, de andere patiënten als voor de zorgverstrekkers was dit belastend en dus geen ideale situatie. Een structurele oplossing drong zich op.

Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Augustinus Veurne is een regionaal ziekenhuis met ongeveer 650 medewerkers en artsen. Het biedt kwaliteitszorg op mensenmaat voor kust en hinterland en het telt zowat 260 bedden voor klassieke & daghospitalisatie. Het is daarmee jaarlijks goed voor meer dan 9000 opnames en zo’n 13.000 ambulante patiënten. Het ziekenhuis is daarnaast ook een opleidingsplek voor artsen en andere zorgverstrekkers. (KC)