De Balta Group NV kondigde woensdag officieel de lancering aan van zijn beursgang (de “IPO”) op Euronext Brussel. Dit wil zeggen dat de aandelen vanaf vandaag kunnen aangeschaft worden. Midden juni volgt dan de effectieve notering op Euronext. Vandaag worden ook de krachtlijnen van de beursgang bekend gemaakt. De prijsvork van de aanbieding schommelt tussen 13,25 en 16,00 euro per aandeel. De beursgang moet goed zijn voor een berekenden tegenwaarde van 264 miljoen euro. “Onze beursgang is een belangrijke mijlpaal in de verdere groei van Balta”, aldus CEO Tom Debusschere. “Bouwend op onze hoge standaarden in design en operations, versterkt deze beursgang onze positie als koploper in innovatie en ondersteunt onze voortdurende verbetering in efficiëntie en de uitbreiding van onze internationale aanwezigheid. Het is de toewijding van onze medewerkers die ons bedrijf heeft doen groeien tot een wereldleider in zachte vloerbekleding. Dankzij deze beursgang kunnen we onze klanten overal ter wereld kwalitatief hoogstaande producten blijven aanbieden.”
De aandelen worden initieel aangeboden in België en in de Verenigde Staten. Overeenkomstig Belgische reglementering moet minimaal 10 procent van de aangeboden aandelen worden toegewezen aan particuliere beleggers in België, op voorwaarde dat er voldoende particuliere vraag is. Particuliere beleggers kunnen hun aanvragen voor aandelen in België indienen aan de loketten van ING en KBC Bank, CBC Banque en KBC Securities en hun verbonden vennootschappen zonder kosten voor de belegger. Beleggers die aankooporders voor de aangeboden aandelen wensen te plaatsen via andere tussenpersonen dan de genoemde banken en hun verbonden vennootschappen dienen informatie in te winnen over de kosten die deze tussenpersonen zouden kunnen aanrekenen en die ze zelf zullen dienen te betalen.

Balta is wereldleider binnen het domein van karpetten en Europees koploper wat residentiële en commerciële tapijten betreft. De vennootschap meent in termen van volume de tweede grootste producent ter wereld van machinaal geweven karpetten te zijn en de grootste producent in Europa van zowel machinaal geweven karpetten en residentieel kamerbreed tapijt. Volgens onafhankelijke bronnen is het ook de derde grootste producent van commerciële tapijttegels in Europa. Balta stelt meer dan 3.600 FTE’s (voltijdsen) te werk op 9 productiesites en in distributiecentra in België, Turkije en de Verenigde Staten.