Tapijtfabrikant Balta herstructureert in België. Zo wordt de residentiële tuftafdeling in Oudenaarde gesloten en overgebracht naar andere vestigingen in ons land, waarbij West-Vlaanderen voordeel lijkt te doen. De directie bekijkt nu hoe de getroffen medewerkers in het nieuwe businessplan passen.
De derdekwartaalcijfers van Balta tonen een daling van 2,4 procent van de bedrijfskasstroom aan. “Bij de bekendmaking van onze sterke resultaten voor het eerste halfjaar hebben we gewezen op de tegenwind die we in de tweede helft van het jaar verwachtten vanwege de hogere grondstofprijzen en negatieve wisselkoerseffecten”, verduidelijkt Tom Debusschere, CEO van Balta. “Deze zijn groter dan ingeschat, waardoor we actie moesten ondernemen.”Die actie komt er in de vorm van een noodzakelijke herstructurering, zoals de managementboeken voorschrijven. Voortaan zullen er geen residentiële tapijten meer in Oudenaarde worden gemaakt. De productie ervan wordt overgeheveld naar de vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Tielt om op die manier de operationele voetafdruk te verkleinen. De ruimte die nu in Oudenaarde is vrijgekomen zal dienst doen als magazijn voor de afdeling non-woven. Zo wordt meteen ook de huur uitgespaard van een pand in Sint-Niklaas.
De herstructurering komt zwaar aan en treft in totaal 197 werknemers, ofte twee derde van het personeel dat in Oudenaarde actief is. Een ondernemingsraad moet nu oordelen over de mogelijkheden. De bedoeling is om een groot aantal te laten meeverhuizen naar West-Vlaanderen, al is de intentie tot collectief ontslag wel al bekendgemaakt. Ook de procedure-Renault werd opgestart.