De kogel is door de kerk. Na lang speculeren heeft het management van Balta zijn voornemen bevestigd om naar de beurs te trekken. Dit wordt op de beurs van Brussel één van de grootste zo niet dé  grootste beursinstroductie van het jaar. Tom Debusschere die een jaar terug als CEO aantrad bij Balta, is de architect van de hele operatie. Hij vond steun voor zijn plannen bij het Amerikaanse private equity fonds Lone Star, dat zoals bekend sinds de zomer van 2015 hoofdaandeelhouder is van Balta.

De tapijtgroep, in 1964 gesticht door Paul Balcaen (vader van Filip Balcaen), is goed voor een omzet van 577 miljoen euro en alleen al in België 2.600 jobs, vooral in West-Vlaanderen. Wereldwijd werken om en bij de 3.500 mensen voor de groep. Eerder dit jaar legde Debusschere de hand op zijn Amerikaanse tegenspeler Bentley Mills uit Californië, en onder meer daarom was er behoefte aan nieuw kapitaal. Debusschere koos duidelijk voor een groei strategie. Balta heeft naast productie centra in West-Europa en de VS, ook een goed draaiende fabriek in Turkije.

Hoe de deal met Bentley Mills zou gefinancierd worden, was tot op vandaag nog onduidelijk. De beursgang maakt alles duidelijk. Tom Debusschere, CEO van Balta, heeft het over een belangrijke mijlpaal in de 53-jarige geschiedenis van de groep. “Het is onze ambitie om verder te evolueren naar een toonaangevende globale speler binnen de decoratieve tapijten en zachte vloerbekleding”, aldus de CEO. “We zetten ons traject voor commerciële tapijten in de Verenigde Staten onverminderd door. Bentley blijft zijn groeistrategie uitvoeren met het succesvol team en haar onafhankelijke merk identiteit. Onze notering op Euronext Brussels is een grote stap vooruit in de verwezenlijking van onze doelstellingen. Ze stelt ons immers in staat de opwaartse spiraal van altijd snellere design en innovatie verder te zetten. De notering zal onze positie versterken als basis van de verdere internationale groei van het bedrijf. We zijn ervan overtuigd dat dit onze klanten, werknemers en aandeelhouders ten goede zal komen.”

Het management van Balta zegt dat het in de toekomst nog belangrijke consolidatie mogelijkheden ziet en middels een M&A-strategie  (mergers & acquisitions) wil de West-Vlaamse groep daar een rol in spelen. De beursgang moet volgens CFO Tom Gysens in een eerste fase om en bij de 137 miljoen euro opleveren. In zijn globaliteit en op termijn zou het gaan om 600 tot 700 miljoen euro, wat meteen ook een exit zou betekenen van het Texaanse Lone Star.