Als de berichten in de media juist zijn, zou Balta nog voor de vakantie -in principe begin juni- naar de beurs trekken. Het zou in Brussel nog maar de tweede beursgang van een bedrijf zijn dit jaar. De tijd dat de beurs een populaire place to be was, ligt duidelijk achter de rug.

Balta nam eerder dit jaar sectorgenoot Bentley Mills uit Californië over. Om dit dossier te helpen financieren, was bijkomend kapitaal nodig en in dat verband bestudeerde Balta meerdere pistes, waaronder dus een beursgang. Die laatste optie blijkt het nu gehaald te hebben. Balta had ook in 2015 beursplannen maar die sneuvelden toen op de valreep. Nu blijkt het wel menens. Inmiddels werd ook al een syndicaat van banken samengesteld. Dat consortium bestaat uit ING en KBC en verder Deutsche Bank, Barclays en JP Morgan.

Volgens insiders kan er ter elfder ure echter ook nog een ander scenario uit de bus komen. Want wereldmarktleider Mohawk blijkt ook nog altijd interesse te hebben in Balta. Mohawk is zoals bekend de moedermaatschappij van de West-Vlaamse bedrijven Unilin (Quick-Step) en het Avelgemse IVC. In de raad van bestuur van Mohawk zetelt de West-Vlaamse topondernemer Filip Balcaen, de man die eerder Balta (2004) en IVC (2015) verkocht. Balta veranderde tussen 2004 en nu al twee maal van aandeelhouder en koos daarbij telkens voor een financiële groep (nu het Amerikaanse Lone Star).