Balta heeft er naar het zeggen van nieuwbakken CEO Tom Debusschere een goed maar -omwille van de eerste gevolgen van de Brexit- geen uitzonderlijk goed jaar op zitten met een omzet die afklokte op 557 miljoen euro. De groei komt vooral uit Oost-Europa maar ook uit de VS. Net als vorig jaar wil Balta zijn hoge investeringsritme verder zetten met een portfolio van om en bij de 37 miljoen euro. In de  fabriek in West-Vlaanderen alsook in Turkije werd de capaciteit in productie en in innovatie (weefgetouwen) al danig opgedreven, en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Van de 37 miljoen euro wordt het leeuwendeel (tachtig procent) uitgegeven in eigen land. Dit vergt ook nieuwe aanwervingen, zo’n honderd in totaal. Balta is op vandaag wereldleider in tapijt, kamerbreed én tapijttegels. Bij het bedrijf werken bijna 3.500 mensen waarvan 2.700 in Vlaamse velden. Het heeft dankzij de instap (2015) van het Texaanse investeringsfonds Lone Star behoorlijk wat financiële mogelijkheden als het er op aan komt. Bovendien zijn er ook synergie mogelijkheden dankzij Lone Star. Zo nam het Amerikaanse fonds recent ook een participatie in een Californisch bedrijf (Bentley Mills, specialist in tapijttegel) en dat opent voor Balta mogelijkheden tot samenwerking en nieuwe sales.

Het credo van Lone Star is zo duidelijk als maar zijn kan: nieuwe groei. In eigen land, of beter in eigen provincie, aasde Balta op het Waregemse McThree, of beter gezegd op een deel ervan (de Amerikaanse poot Orian Rugs). Maar dat verhaal gaat niet door. Lucien Vanwynsberghe, de eigenaar van McThree, wil alles verkopen (inclusief dus de Waregemse vestiging en de fabriek in Turkije) of niets.