Kortrijk

Barco zet meer dan ooit in op de sales van digitale projectoren voor de cinemawereld. Mits een inleg van 55 miljoen dollar (46 miljoen euro) wordt een nieuwe joint venture opgericht met drie Chinese partnerbedrijven.

De cinema activiteiten van Barco worden gegroepeerd onder de noemer en de divisie Entertainment, één van de drie poten binnen het Kortrijkse concern. De business unit Entertainment weegt momenteel het zwaarst, goed voor een omzet van 578 miljoen euro op een groepsomzet van om en bij de 1,1 miljard euro. Barco verwacht voor de komende jaren nog een gigantische groei in de cinema divisie. In Europa en de VS zijn er volgens berekeningen van Barco maar liefst 40.000 projectoren aan vervanging toe. Het Kortrijkse hight tech bedrijf wil op de eerste rij staan om die nood te helpen invullen. Nu al is Barco in die sector marktleider met een aandeel van 45 procent wereldwijd. 

Barco wil uitstekend gewapend zijn en richt daarom een nieuwe joint venture op met drie Chinese partnerbedrijven. Het kwartet legt samen 100 miljoen dollar op tafel om zijn al stevige marktpositie nog te versterken. Van die 100 miljoen, is 55 miljoen afkomstig van een Kortrijkse bankrekening. Alle partners binnen de joint venture gaan er van uit dat Europa en de VS de grootste groeimarkten zullen zijn voor digitale cinemaprojectoren. Overigens maakt Barco voor 49 procent ook nog deel uit van een tweede joint venture die uitsluitend mikt op de Chinese markt.