KORTRIJK – Het Kortrijkse hightech bedrijf Barco kreeg vanwege de Britse bioscoopgroep Cineworld een mega order binnen. Het mag liefst 600 projectoren met lasertechnologie leveren aan de op één na grootste cinemagroep ter wereld. Over de tegenwaarde van het contract wordt niet gecommuniceerd.

Barco mag zich, met een marktaandeel van 45 procent, wereldmarktleider noemen als het om digitale projectoren gaat. Na het piekjaar 2016 viel de verkoop in 2017 wat terug. Het Britse contract zorgt voor een nieuw elan binnen de entertainment divisie van Barco. Deze divisie is dé belangrijkste binnen de groep want goed voor bijna  de helft van de geconsolideerde omzet van 1,085 miljard euro.

Cineworld telt volgens de officiële cijfers liefst 9.500 zalen, waarvan 7.300 in de VS. De rest van het filmaanbod situeert zich in Europa, het Verenigd Koninkrijk en ook in Israël. Volgens Barco is de markt voor de lasergestuurde cinemaprojectoren gigantisch. In de VS en Europa alleen al zouden er de komende vijf jaar zo’n 40.000 exemplaren kunnen besteld worden. Barco geeft geen concrete cijfers over zijn globale verkoop van laserprojectoren, maar zegt alleen dat het er jaarlijks enkele duizenden van verkoopt.