Barco opent nieuw hoofdkwartier à la Google

Barco buildings-offices-kortrijk-barco-1In Kortrijk heeft Barco in aanwezigheid van koning Filip zijn nieuwe cirkelvormige hoofdkwartier op het Kennedypark officieel geopend. De architectuur -een realisatie van het architectenbureau Jaspers-Eyers- oogt futuristisch en roept spontaan het beeld op van het Google hoofdgebouw in Silicon Valley. Het nieuwe gebouw kreeg de toepasselijke noemer “The Circle” mee. In principe kunnen 1.250 mensen hier aan de slag. Bij Barco werken wereldwijd 3.300 personeelsleden wereldwijd.

Uittredend CEO Eric Van Zele (68) is niet weinig fier op het nieuwe gebouw. Zeven jaar terug maakte Van Zele zijn opwachting en hij maakte naar eigen zeggen van een dode mus een fier arend. Vandaag tekent de technologiegroep voor een geconsolideerde omzet van ruim 1 miljard en voor bijna 75 miljoen euro winst. Voor wie van vergelijkende cijfers houdt: het nieuwe hoofdkwartier kost met alles erop en eraan zo’n 50 miljoen euro. De bouwheer is ervan overtuigd dat de nieuwbouw zal zorgen voor meer efficiëntie en voor minder stress bij de medewerkers.

Barco heeft een geschiedenis die teruggaat tot in 1934. Eind de jaren zeventig werd het bedrijf failliet verklaard, maar onder impuls van Hugo Vandamme en Eric Dejonghe werd een totaal nieuwe en succesrijke bladzijde geschreven. Na ietwat moeilijke jaren, onder meer een gevolg van de crisis, zorgde Eric Van Zele voor een totale boost, onder meer door een aantal activiteiten af te stoten en zich toe te leggen op drie sleutelsectoren, waaronder vooral de projectorenmarkt. (KC)