Veurne

Het legendarische Belgische ijsroommerk IJsboerke krijgt vanaf nu een West-Vlaamse etiket. Het in Veurne en Brugge gevestigde Baronie van zaakvoerder Fons Walder legt het geld op tafel om eigenaar te worden van Glacio, de moedermaatschappij boven IJsboerke. Er werd geen overnamebedrag bekend gemaakt.

IJsboerke heeft het al jaren erg lastig en hoopt met Baronie op betere tijden. De oorzaak voor de tegenwind: het grote Unilever komt met eigen merken en probeert met vlijmscherpe prijzen en een agressieve verkooppolitiek anderen zoveel mogelijk uit de markt te duwen.

Baronie, een van origine Nederlandse groep met grote traditie, verwerkt chocolade. Het is vooral bekend als toeleverancier aan distributeurs van chocolade onder private label. Met IJsboerke erbij is er sprake van een diversificatie. IJsboerke zou zowat 100 miljoen euro in de plus kunnen bijdragen aan de omzet van Baronie, die nu geschat wordt op zo’n 500 miljoen euro.

Baronie zette in 1995, ruim twintig jaar terug, een moderne chocoladefabriek neer in Veurne. In 2011 kocht het ook het Brugse Kathy en integreerde het binnen de groep. Baronie heeft zodoende twee chocoladefabrieken in West-Vlaanderen: een in Veurne en een in Brugge. De sterke man achter Baronie is de Nederlander Fons Walder, die zich in 1998 inkocht nadat hij Superia (radiatoren) had verkocht. Walder is een halve of een hele West-Vlaming want hij woont al sinds de jaren tachtig in Knokke.