Het advieskantoor BDO (uit Vlaams-Brabant) lanceert een digitaal alternatief voor het traditionele sociaal secretariaat. Dat doet het in samenwerking met het Limburgse ICT-bedrijf Cegeka. De voortdurend wijzigende sociale wetgeving en stijgende complexiteit rond fiscaliteit en nieuwe technologieën zorgen ervoor dat sociale secretariaten vaak geen pasklaar antwoord meer hebben voor Belgische werkgevers.

BDO is actief over heel het land (600 medewerkers en partners) en dus ook in West-Vlaanderen, waar het goed is ingeburgerd. De activiteiten in onze provincie worden gecentraliseerd en opgevolgd vanuit het kantoor in Roeselare. De dienstengroep heeft in onze provincie belangrijke klanten als referentie. BDO België is gespecialiseerd in vier domeinen : audit & verzekering, accounting & reporting, tax & legal en allerlei adviesverlening waaronder corporate finance, risicobeheer, digitaliseringsprocessen of HR.
Vandaag werkt 90 procent van de Belgische kmo’s met een erkend sociaal secretariaat. Niet onlogisch, want de sociale wetgeving wordt in België steeds complexer. Maar die complexiteit, in combinatie met verouderde ICT-oplossingen, zorgt er voor dat werkgevers het nodige geduld aan de dag moeten leggen als ze hun werknemers correct en tijdig willen betalen. Het traditionele sociaal secretariaat krijgt daardoor concurrentie van nieuwe spelers met een verregaande ICT-insteek. Het nieuwe online platform, BDO HR & Pay Solutions, wordt één van de uitdagers. “Het is een feit dat via digitale weg alles veel eenvoudiger kan verlopen”, aldus de initiatiefnemers. Belgische werkgevers willen zich digitaal organiseren. Ook personeelszaken ontsnappen niet. Maar daar wringt het schoentje. Het merendeel van sociale secretariaten worstelt met verouderde ICT-infrastructuren. Dat zorgt voor de nodige hindernissen en tijdverlies bij werkgevers die op de kar van de digitalisering springen. De sociale secretariaten doen weliswaar inspanningen om op de trein van de digitalisering te springen maar de tandem BDO-Cegeka wil daar naar eigen zeggen veel verder en sneller in gaan. Volgens CEO Hans Wilmots (van BDO) moet alleen al de digitalisering van personeelszaken kunnen zorgen voor een verdrievoudiging van de omzet.