Sam Vynckier werd op de zogenaamde op de SESSY Awards verkozen tot Student-Ondernemer van het jaar 2017. Met zijn start-up Becycled ontwikkelt hij een online marktplaats voor nieuwe- en tweedehandsfietsen en toebehoren. Zowel particulieren als professionele fietshandelaars kunnen er terecht. SESSY staat voor Student Entrepreneur & Startup of the Year. Het was de eerste maal dat de trofee werd overhandigd.

De 24-jarige Sam Vynckier uit Roeselare was één van de zes finalisten. De student-ondernemer combineert zijn onderneming met zijn studies Master Sportmanagement aan de UC van Louvain-la-Neuve. “Het is een bijzondere combinatie”, zegt Vynckier, “maar met de juiste inzet, motivatie en wat opofferingen is alles mogelijk. Tijdens het semester focus ik mij 90 procent op mijn bedrijf en 10 procent op mijn studies, tijdens de examenperiode is dat net omgekeerd. Die focus is alleen mogelijk dankzij mijn student-ondernemerstatuut aan de UCL en door initiatieven zoals Start it @kbc en Yncubator.”

Met deze titel op zak mag Sam Vynckier België vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van de Global Student Entrepreneur Awards, waar hij het zal opnemen tegen de beste student-ondernemers uit 49 andere landen. De finale gaat door in Frankfurt op 26 en 27 april waarbij de winnaar aan de haal gaat met een prijzenpot van 20.000 euro. Sam Vynckier, oprichter Becycled en zelf een gewezen beloften wielrenner, droomt al een beetje: Ik ben zeer tevreden met deze Belgische titel, maar Student-Ondernemer van de wereld zou natuurlijk nog meer deuren openen. Het prijzengeld zou ik investeren in mijn onderneming en een deel ervan zou ik weggeven aan een goed doel, zoals ‘World Bicycle Relief’ of ‘Qhubeka’.”

 

De SESSY Award is een organisatie van UStart Belgium, Entrepreneurs Organization en haar partners P&V Assurances, Deloitte, Young Entrepreneurs of Tomorrow en Agence pour l’Entreprise et l’Innovation. UStart Belgium spreekt van een geslaagde eerste editie met zes sterke finalisten uit vijf verschillende onderwijsinstellingen. Het bewijst volgens hen dat student-ondernemerschap meer en meer begint te leven in België, maar er is nog veel ruimte voor verbetering in vergelijking met andere Europese landen. Wat dat betreft liegen de cijfers er niet om.