ZWEVEGEM- De West-Vlaamse multinationals Bekaert heeft zijn halfjaarcijfers bekend gemaakt en dat bracht niet meteen opbeurend nieuws. Er was weliswaar omzetgroei maar de rendabiliteit staat zwaar onder druk. Dit noopt tot maatregelen, zo liet CEO Matthew Taylor weten. Zelfs afdankingen van middenkaders in België worden in het vooruitzicht gesteld, als onderdeel van een herstructurering. 

Bekaert boekte in de eerste zes maanden een geconsolideerde omzet van 2 miljard 157 miljoen euro, ofte een een stijging van 3 procent. De EBIT bedroeg 101 miljoen euro (4,7 procent marge) vergeleken met 197 miljoen (9,4 procent marge) en jaar eerder. De EBIT (Engels voor earnings before interest and tax) is een maatstaf om de operationele inkomsten van een onderneming te berekenen, en dit voor aftrek van rente (interest) en belastingen (tax). Licht verontrustend is de aangroei van de netto schuld. Die nettoschuld groeide tot 1 miljard 339 miljoen euro, beduidend meer dan wat er in 2017 werd ingeboekt.

“We zijn er ons van bewust dat onze prestaties zwaarder werden aangetast dan voorzien en zullen de acties om onze rentabiliteit progressief te verbeteren versneld opdrijven”, zo heet het officieel in het Bekaert persbericht. “Deze acties omvatten maatregelen die ons zullen in staat stellen de performantie op te voeren.”
Volgens Matthew Taylor worden alvast in België geen sluitingen in het vooruitzicht gesteld. Maar dat er een personeelsvermindering zit aan te komen, daar liet hij geen twijfel over bestaan. Volgens bepaalde media is Taylor, om het met een woordspeling te zeggen, de draad kwijt en wordt hij niet langer beschouwd als de ‘wonderdokter’, noch intern noch in de buitenwereld (analisten). Vooral de problemen met Bridon Bekaert Ropes (specialist in stalen kabels voor de mijnbouw en de offshore industrie) baren zorgen. Recent werd een nieuwe CEO aangeduid om het tij te keren bij Bridon Bekaert Ropes. Matthew Taylor liet bij de publicatie van de halfjaarcijfers alvast een zeer gestresseerde indruk, en je zou van minder uiteraard.