Bekaert maakte vandaag zijn jaarresultaten van 2016 bekend. Het globale etiket heet “voortreffelijk” maar lang niet spectaculair en hier en daar is er zelfs -tegen de gewoonte van Beakert in- minder goed nieuws te rapen. De geconsolideerde omzet steeg lichtjes (met 1 procent) naar 3,7 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg wel mooi van 260 naar 350 miljoen euro. Bekaert torst echter ook een schuldenlast van ruim 1 miljard euro, en dat getal steeg nog lichtjes in 2016.

De groep uit Zwevegem tekende het voorbije jaar voor een indrukwekkende globale investeringsenveloppe van om en bij de 125 miljoen euro. Ook in eigen land vonden er capaciteitsuitbreiding en moderniseringen plaats. Bekaert verwacht voor dit jaar een aanhoudend sterke vraag in de meeste markten behalve olie en gas. De Europese activiteiten namen een goede start in 2017 maar Bekaert blijft uitermate voorzichtig omwille van het potentiële impact van groeiende onzekerheid in Europa, als gevolg van de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten.

Dat Bekaert het momenteel niet gemakkelijk heeft moge blijken uit een reeks aangekondigde sluitingen van fabrieken in het buitenland. Zo is beslist om de fabriek in het Chinese Huizhou (Guandong provincie) te sluiten. Investeringsbeperkingen in Huizhou hebben verhinderd om het potentieel van de fabriek op schaalgrootte te brengen en de kost-efficiëntie op te trekken tot op het niveau van de andere vestigingen in China, aldus de toelichting. Ook de Bridon-Bekaert ScanRope fabriek in Tønsberg (Noorwegen) sluit de deuren. Commentaar van  Bekaert: het activiteitsniveau van de fabriek werd zwaar getroffen door de terugval in de olie-en gasmarkten en dat sinds begin 2015. In het Amerikaanse Texas (Belton) heeft het management van Bridon-Bekaert Ropes Group dan weer een herstructurering aangekondigd met personeelsinkrimping tot gevolg. Ook Bekaert België heeft het niet onder de markt, zo blijkt uit de cijfers. De omzet van de Belgische vennootschap bedroeg 358 miljoen euro tegenover 420 miljoen in 2015. Het operationeel verlies vóór eenmalige resultaten bedroeg 8,1 miljoen euro tegenover een winst van 17,5 miljoen een jaar eerder.

Bekaert besluit niettemin positief: “De resultaten van 2016 zijn een weerspiegeling van ons kunnen en hebben ons zelfzekerder en ambitieuzer gemaakt voor de toekomst. We geloven dat we in 2017 ons huidige, sterke winstgevendheid zullen kunnen evenaren.” Bekaert wordt sinds enkele jaren geleid door de Brit Matthew Taylor. In mei 2016 werd de raad van bestuur van het concern nog grondig herschikt.