Eén van de absolute blikvangers en meest innovatieve bedrijven op de beurs Vélofolies, was ongetwijfeld het Bellegemse Belginova van zaakvoerder Pol Speleers. Het gewezen kaderlid van Bekaert richtte tien jaar terug zijn eigen bedrijf op waarmee hij hoge ogen gooit, zowel in de sportwereld als in de bedrijfswereld. Met het concept en merk 30 Seven brengt Speleers kledij op de markt die de koude trotseert, mits een ingebouwde batterij die volledig in het textiel geïntegreerd is en warmte afstraalt. Het aanbod van 30 Seven bestaat zowel uit bovenkledij (jassen) als uit sokken en handschoenen. De verwarmde handschoenen zijn nu het belangrijkste product qua verkoop. Belginova is met zijn innovatief textiel één van de meest grensverleggende bedrijven uit de regio Zuid-West-Vlaanderen, aldus een bron bij Voka. Het West-Vlaamse aanbod gaat al Europa rond en ook in Rusland en Canada is het intelligent textiel uit Bellegem te vinden. De batterij die in de kledij verwerkt zit, heeft een autonomie van zes uren.

Volgens Pol Speleers wordt tachtig procent van de omzet gerealiseerd via de sport, te weten in wielermiddens, in de ski- en zeilwereld, alsook in de motorsport. Twintig procent van de verkoop gaat naar de bedrijfswereld. In West-Vlaanderen zijn onder meer Beaulieu, Recticel of Willy Naessens vaste klant. De bedrijven kunnen in koude weersomstandigheden hun arbeiders warm en productief houden dankzij innovatief textiel. “Maar ik verwacht dat de bedrijfswereld in de nabije toekomst de belangrijkste klant zal worden,” aldus Pol Speleers die zijn aanbod ook al verkocht aan B-Post, aan de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, aan Proximus, aan de Britse Spoorwegen of aan Eurodisney. Ook de landbouwsector verwarmt zich graag met de producten van 30 Seven. Belginova doet voor de verkoop in binnen- en buitenland beroep op de klassieke grootdistributie of op gespecialiseerde winkels.

Belginova heeft ook naar de onmiddellijke toekomst toe nog innovatieve pijlen op de boog zitten. Er wordt gebroed op nieuwe medische bandage die spierletsels veel sneller uit de wereld helpt of op een nieuwe soort medische matrassen. Er moet in de komende jaren ook kledij op de markt komen die het zweet veel sneller dan nu afvoert, en dat zal sporters als muziek in de oren klinken. Pol Speleers hoopt op termijn niet alleen intelligente kledij voor sporters en arbeiders op de markt te brengen, maar ook de klassieke textielwereld te kunnen beleveren met verwarmde kledij.