Belgische winkels doen het goed

20151229 - KORTRIJK, BELGIUM: Illustration shows the December Christmas market in Kortrijk city center which lasts from 11 December to 3 January, Tuesday 29 December 2015. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Vastgoedontwikkelaar Cushman & Wakefield heeft de winkelstraten bestudeerd in ons land en in de buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Daaruit blijkt onder meer dat een winkelpand huren in de hoofdstraat van een gemiddelde Belgische stad beduidend goedkoper uitvalt dan in een hoofdstraat in Nederland, in Frankrijk of in Duitsland. In Duitsland is dat gemiddeld 2,5 maal zo duur, in Frankrijk zelfs tot zeven maal duurder. In Luxemburg is het dan weer lichtjes goedkoper. In een kleine stad zoals Roeselare dokt een winkelier die een pand huurt, zo’n 350 tot 450 euro af, aldus Cushman & Wakefield. Wel is het zo dat de huurprijzen in ons land vrij stabiel blijven, terwijl de (duurdere) Nederlandse huurprijzen de voorbije jaren sterk daalden, soms tot de helft in vergelijking met 2007.

Cushman & Wakefield komt nog tot een resem andere interessante bevindingen. Zoals: de omzet in de retail houdt in ons land vrij behoorlijk stand, in tegenstelling tot Nederland dat de laatste jaren zware klappen kreeg. In Kortrijk probeert het stadsbestuur de leegstand van winkelpanden met alle mogelijke middelen weg te werken. Andere opvallende vaststelling in vergelijking met onze noorderburen: ons land telt beduidend meer baanwinkels en clusters van baanwinkels aan de rand van de stad. (KC/foto Jasper Jacobs)