Bernard Devos kijkt op zijn zeventigste terug op zijn leven en werk

Idevos-bernardn een uitgebreid interview met de Krant van West-Vlaanderen kijkt de Waregemse ondernemer Bernard Devos, die net zeventig is geworden, uitgebreid terug op zijn leven en werk. Bernard Devos verliet begin de jaren negentig de regio van zijn geboorte, om de voorbije 25 jaar actief te zijn in de zuidelijke Spaanse provincie Andalusië. In het Waregemse en zelfs ver daarbuiten wordt hij door velen bestempeld als een icoon. Dit heeft onder meer te maken met zijn rol als stichter en bezieler van de Waregemse tennisclub Happy. Ook bij textielbedrijf Sofinal was hij destijds bijzonder succesrijk. Na zijn exit als aandeelhouder en manager zou het met Sofinal helemaal bergaf gaan wat de “mythe Bernard Devos” allen maar versterkte. Ook zijn visionaire beslissing om TerraCottem (ecologische bodemverbetering producten) uit de grond te stampen, getuigt van een fijne neus voor ondernemerschap. TerraCottem blijft tot op vandaag vrij succesrijk en wordt geleid door zijn dochter Carol.

In Zuid-Spanje, en meer bepaald in het prachtig gelegen Benalup, stampte Bernard Devos goed tien jaar terug een spectaculair Golf Resort uit de grond, die de eerste jaren ook bijzonder succesrijk bleek. In 2014 ging het hotel echter over de kop. “De vastgoedcrisis, de stugge houding van de banken en de vakbonden en last but not least een parelsnoer van opeenvolgende zware ziektes (tot kanker) toe, hebben de terugval van het hotel veroorzaakt,” aldus Bernard Devos in de Krant van West-Vlaanderen. “De dokters stelden me voor de keuze: de kliniek binnen of ik was er geweest. En dat net op een ogenblik dat ik volop het hotel probeerde te redden van de ondergang.”

De Waregemnaar heeft naar eigen zeggen geen plannen om nog naar West-Vlaanderen terug te keren. In Benalup woont hij gelukkig samen met de Bulgaarse schone en kunstenares Slava. “Ik weet nu ook beter dan ooit wie mijn echte vrienden zijn,” aldus nog Devos. (KC)

info: Krant van West-Vlaanderen