Twee West-Vlaamse topondernemers – Bernard Thiers van Unilin en Gaëtan Hannecart van het Waregemse Matexi – hebben zich als co-investeerders gemeld in het Smile Invest-fonds van Urbain Vandeurzen (ex-LMS). Vandeurzen richtte de investeringsfonds op om bedrijven met veel groeikansen financieel te steunen. In het totaal gaat Smile Invest van start met 250 miljoen euro aan kapitaal. Het is de bedoeling om dit nog op te trekken naar 350 miljoen, middels een zoektocht naar kandidaat investeerders uit Nederland. Smile Invest ziet immers de Benelux als zijn werkingsgebied.

Met het bijeengebrachte kapitaal wordt gemikt op steun aan bedrijven uit drie sectoren: industriële technologie, consumentenproducten en -diensten, en finaal ook digitale gezondheidszorg. Veel groeibedrijven uit die sectoren hebben behoefte aan financiële rugdekking, in een prijsvork van 10 tot 40 miljoen euro. Daarmee beweegt Smile Invest zich op het terrein van de zogenaamde mezzaninne financiering (zoals het woord het zegt: het niveau tussen basisfinanciering en financiering van dossiers boven de 100 miljoen euro).

Het is niet bekend hoeveel elke co-investeerder in SmileInvest op tafel helpt leggen. Naast Bernard Thiers en Gaëtan Hannecart, doen ook nog andere topondernemers hun duit in het zakje. Zoals Jo Vanbiesbroeck (Anderlecht), Jan Toye (Diepensteyn) of Vic Swerts (Soudal).