Het destijds van Bekaert afgescheurde Betafence -specialist in beveiligingsafsluitingen- verplaats zijn hoofdkantoor van Zwijnaarde, nabij Gent, naar Londen. De multinational verplaatste enkele jaren terug al zijn maatschappelijke zetel van Zwevegem naar het Gentse. Nu volgt een tweede verhuis van de headquarters. Betafence heeft nog altijd een belangrijke productie vestiging in Zwevegem en een saleskantoor in Stasegem, samen goed voor om en bij de tweehonderd jobs.

De beslissing om naar Londen te verhuizen is ingegeven door de aandeelhouder, het Amerikaanse private equity fonds Carlyle. Carlyle heeft grote ambities met Betafence. Bedoeling is om het bedrijf te laten doorgroeien naar een ‘one billion dollar company’. Londen als uithangbord past perfect in dat plaatje, zo vinden de Amerikanen.

Toch is de beslissing om uit te wijken naar Londen op zijn minst bevreemdend, menen insiders. Het lijkt wel een omgekeerde brexit. Van een private equity speler is ook bekend dat hij na enkele jaren uitstapt, zodat de vraag dan blijft ‘what’s next’? Bovendien verzwaart Carlyle danig zijn kostenplaatje. Zowel de algemene kosten als de personeelskosten zullen zoveel zwaarder wegen in Londen dan pakweg in West- of Oost-Vlaanderen, en dat terwijl de knowhow voor een flink deel op het Europese vasteland verankerd blijft.

Betafence stelt 1.500 mensen te werk en heeft fabrieken in de VS, in Zuid-Afrika, in het Verenigd Koninkrijk en in diverse Europese landen (België, Italië, Spanje, Duitsland, Polen).