Sinds de beursintroductie van Balta, in juni, toonde het aandeel vooral een licht maar verder betekenisloos verval. Om het met de woorden van CEO Tom Debusschere te zeggen: “Balta heeft voldoende troeven in huis en het koersaandeel van een bedrijf moet je bekijken op de lange termijn.” Beursanalisten van diverse grootbanken hebben het dossier van naderbij bekeken en hebben kennelijk begrepen dat het aandeel Balta een groot potentieel heeft, en allicht ver onder zijn waarde noteert. Ze pakken dan ook uit met koopadviezen.

De analisten van ING zijn zelfs licht euforisch en bestempelen Balta nu als een opportuniteit die je niet onder het tapijt kan vegen, zo staat het letterlijk te lezen. Ook bij KBC Securities staat de blik op positief. Analist Wim Hoste verwacht dat Balta nog een cruciale rol zal spelen in de consolidatie van de sector, iets wat Tom Debusschere bij de beursgang ook expliciet heeft aangekondigd. Eenzelfde verhaal bij JP Morgan en Barclays die Balta omhoog schrijven.

De diverse beursspecialisten zijn het niet eens als het gaat om een pronostiek over het plafond. Het aandeel werd de eerste dag genoteerd tegen 13,25 euro, maar zakte daarna terug. Nu heeft ING het over een koersdoel van 17 euro per aandeel. KBC houdt het bij 15,50 euro en JP Morgan en Barclays schuiven respectievelijk 14 en 13 euro naar voor in hun advies. Affaire à suivre. Begin deze week klom het aandeel alvast met 1,32 procent naar 11,55 euro.