Het van origine Amerikaanse businessconcept BNI is in West-Vlaanderen aan een sterke opmars bezig. Minder dan drie jaar na de opstart van het eerste netwerk in Brugge (19 februari 2014), telt onze provincie al twaalf lokale clubs ofte in het BNI-jargon charters: Waregem, Ieper, Menen, Brugge, Torhout, Kortrijk (2), Roeselare, Knokke, Tielt, Veurne en Oostende. De BNI-groep in Oostende werd deze maand opgestart. Eind deze maand (29 april) wordt er een nieuwe “club” -de dertiende al in West-Vlaanderen- boven de doopvont gehouden in het Bierkasteel in Izegem. “Het potentieel is nog veel groter”, aldus projectverantwoordelijke Paul Appelmans. “Net zoals bij de service clubs gebeurt, kunnen er ook bij  ons twee clubs in eenzelfde stad naast elkaar leven. Ik denk dat bijvoorbeeld Roeselare daar rijp voor is. Daarnaast zijn er nog een aantal blinde vlekken die we willen invullen, zoals in Poperinge, Beernem, Nieuwpoort, Zeebrugge of Diksmuide.”

BNI wil kmo-bedrijfsleiders of middenstanders dichter bij elkaar brengen om informatie uit te wisselen over hun eigen bedrijf. Dat gebeurt op geregelde tijdstippen, en steevast met een ontbijtsessie. In Waregem bijvoorbeeld worden de koppen elke dinsdag bij elkaar gestoken om 6 uur 30 ’s morgens. Er wordt verwacht dat je dan al de slapers uit uw ogen hebt gewreven en het haar er al netjes gekamd bij ligt. “Business met elkaar doen is niet het eerste doel”, aldus Paul Appelmans. “De belangrijkste betrachting is elkaar beter te leren kennen en onderling ervaringen te wisselen waar je wat van opsteekt. Als dat kan leiden tot meer business en meer omzet, des te beter.”

Het BNI-netwerk kent wereldwijd volgers en is inmiddels al actief in 74 landen. In Vlaanderen bestaan er al 70 groepen die alles bijeen 2.200 leden tellen.