Dat België het land is van de bieren, is een understatement. West-Vlaanderen draagt daar in grote mate toe bij. In een bij Lannoo nieuw gepubliceerd boek (“Belgian Beer Trails”) met een overzicht van alle Belgische brouwerijen, blijkt dat West-Vlaanderen een bijzonder prominente plaats inneemt met maar liefst dertig “dolle brouwers”. Daaronder de bekende grote namen maar evenzeer de kleinere en vaak nog onbekende kleine spelers.

Het boek wijst er  op dat het biertoerisme in de lift zit. Onder meer Het Bierkasteel in Izegem van de familie Van Honsebrouck speelde daar op in middels een grote investering in Izegem. Het biertoerisme is meestal ook een zegen voor een stad of regio, want bezoekjes worden gretig gecombineerd. De Belgische biercultuur werd inmiddels ook uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en dat heeft ons land en zijn brouwerijen danig op de kaart gezet in het buitenland.

Het boek van auteur Erik Verdonck biedt een handig kompas doorheen bierland par excellence België. Brouwerijen, van Oostende tot Aarlen, worden er voor het voetlicht gebracht. Het nieuwe werk is ook aardig geïllustreerd met vaak pakkende foto’s.