De voorbije dagen namen 21 studenten deel aan een driedaagse bootcamp ‘Ondernemen 3.0’ van SPEK (Studenten Platform Entrepreneurship Kortrijk), een samenwerking tussen de Stad Kortrijk, Howest, VIVES, VOKA en tal van andere partners die maar één ding voor ogen hebben: ervoor zorgen dat jonge gasten ondernemen. Deze enthousiaste jongeren dompelden zich onder in thema’s als ‘innovatie’ en ‘samenwerken en netwerken’. Ze toetsten ideeën af, maakten een businessplan op en stelden hun concrete startersplannen voor tijdens de pitch for your life. De plannen kunnen de studenten tijdens de rest van het academiejaar verder vormgeven onder de professionele begeleiding van de businesscoaches van de hogescholen.

Het Kortrijkse stadsbestuur toont zich erg opgetogen over het initiatief. Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs, ziet het zo: “Zelfs vóór de start van het academiejaar blijven ondernemende studenten niet op hun honger zitten en kunnen ze dankzij SPEK de eerste stappen zetten richting het echte ondernemerschap.” Rudolf Scherpereel, schepen van Economie, Werk en Ondernemen, ziet het nog breder: “Dergelijke Initiatieven dragen bij tot het omturnen van braindrain in braingain want hopelijk zullen we deze studenten in Kortrijk verankeren”, aldus Scherpereel. “En als ze toch buiten Kortrijk gaan studeren of ondernemen, dan hebben we uiteraard graag dat de kennis en ondernemerschap waarin ook wij investeerden, op een of andere manier naar onze stad en regio terugkomt.”

SPEK hoopt om van Kortrijk een innovatieve en ondernemende stad te maken, een beetje naar het voorbeeld van Gent. SPEK kreeg financiële steun van het Europese fonds EFRO-Vlaanderen, van de Vlaamse regering en van de Provincie West-Vlaanderen.