Brecht Surmont geeft bedrijven mediatraining

brecht-surmontBrecht Surmont, jarenlang het technische brein achter de regionale zenders WTV en Focus, heeft zijn carrière een nieuwe wending gegeven, zij het steeds onder de noemer van de audiovisuele communicatie. Met zijn bedrijf Vizies wil hij mediatrainingen organiseren. “Regelmatig zien we in de media gebrekkige bedrijfscommunicatie passeren, zowel in de geschreven pers als op televisie,” aldus Brecht Surmont. “De mensen die moeten communiceren naar de pers toe zijn misschien heel bedreven in hun eigen vakgebied maar weten meestal niet hoe ze dat naar de buitenwereld moeten verwoorden. Als er dan nog een tv-camera bij komt slaat de stress helemaal toe. De ontgoocheling is groot als achteraf blijkt dat hun boodschap niet overkomt.”

Om deze mensen uit vooral de bedrijfswereld voor te bereiden op zo’n moment organiseert Surmont nu samen met zijn Nederlandse vriendin Joanie de Rijke opleidingen van één dag. De sessies gaan door in Wevelgem. “We leren om een boodschap kort en bondig te verwoorden, zonder wollig taalgebruik,” zegt Surmont. “We geven uitleg over wat een boodschap nu net interessant maakt en hoe je dat het best naar buiten brengt. We leren ook met tips & tricks hoe je een goed persbericht schrijft. Daarnaast leggen we uit hoe je best voor de camera staat en hoe je een boodschap brengt die niet verknipt kan worden.” De opleiding wordt heel waarheidsgetrouw opgevat. Tijdens de opleiding worden de cursisten voor de camera gezet en krijgen ze een microfoon opgespeld. de opnames worden ter plaatse geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Na een dag intense training zijn de cursisten klaar om hun expertise beperkt en verstaanbaar naar buiten te brengen. De stress om voor de lens te komen wordt daardoor beperkt en communiceren op een juiste manier is het resultaat.

De Nederlandse Joanie de Rijke is een experte in media. Als oorlogsverslaggever in onder meer Syrië, Libië, Jemen, Pakistan en Afghanistan, heeft ze terreinkennis als geen ander. (KC)

info: www.vizies.be