zatte-bieDe Brouwerij De Bie uit Dentergem is op een bierfestival in Londen in de prijzen gevallen. De kleine West-Vlaamse brouwersgroep sleepte er met het bier “Zatte Bie” een zilveren medaille in de wacht. “We kunnen het niet genoeg herhalen: er is bier en er is Bier met een grote B,” heet het bij de eigenaars van Brouwerij De Bie. De B van barstensvol bijvoorbeeld: barstensvol smaak, barstensvol ambachtelijke traditie en barstensvol pure ingrediënten. Of de B van “berengezond”’: geen additieven of chemische ‘brol’, maar eerlijke producten zonder valse noten.

De London International Beer Challenge staat bekend als één van de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld, onder meer ook omwille van de uiterst strenge en ervaren jury. Dat Zatte Bie er een zilveren medaille toegekend kreeg, is geen klein bier. In de brouwerswereld wordt altijd met spanning uitgekeken naar het verdict van de ontzettend kritische jury. “Dat Zatte Bie er voor de jury uitsprong, zien we niet alleen als een beloning voor de passie en het harde werk dat we in onze bieren stoppen,” heet het in Dentergem. “Het is voor ons ook het bewijs dat kwaliteit komt bovendrijven. Telkens opnieuw: eerder dit jaar al in Australië en nu ook in Londen.”

Brouwerij De Bie ontstond in 1992 in de hoppetuinen van het brouwersdorp Watou, dichtbij Poperinge en de Franse grens. Na een ommetje via Loker werd in 2011 verhuisd naar Dentergem. De familie van Jos Tjoen is eigenaar van de zaak. (KC)