Brugge heeft groot tekort aan industriegrond

WVI 201504281602 Brugge De SpieEr is een dringende nood aan bijkomende bedrijventerreinen in regio Brugge. Dat concludeert UNIZO op basis van de ruimtemonitor van de POM West-Vlaanderen. De situatie in Brugge verschilt van die met de andere regio’s. In Zuid-West-Vlaanderen, Midden-West-Vlaanderen en Oostende is er voldoende aanbod om te voldoen aan de behoefte tot 2022. Ook in de Westhoek zal het aanbod aan bedrijventerreinen uiteindelijk voldoende zijn door de talrijke projecten die er op dit moment lopen. Maar in Brugge en omstreken dreigt er een groot tekort. Volgens de POM West-Vlaanderen mag de globale vraag in Brugge voor de periode 2012 tot 2022 geraamd worden op 124 hectare, terwijl er in de huidige situatie maar een aanbod is van 74 hectare. Blijft voor Brugge : een tekort aan minstens 38 hectare.

De regio die zich aan de grootste vraag mag verwachten in de genoemde periode (2012/2022) is die rond Kortrijk. Naar verwachting zal de vraag er oplopen tot om en bij de 304 hectare. Geen nood echter want de buffer bedraagt er 310 hectare, ofte een overschot in functie van de verwachte vraag. Voor heel West-Vlaanderen zou de vraag op tien jaar tijd oplopen tot 727 hectare, terwijl er 971 hectare voorhanden is, zijnde een positief saldo.

De regio rond Oostende heeft wel voldoende voorraad in de aanbieding (110 hectare) wat echter ruim onder de verwachte vraag (67 hectare) is. (KC)