Dat de Vlaamse regering in principe het licht op groen heeft gezet in het stadiondossier van Club Brugge, zou bijna doen vergeten dat het om veel meer gaat dan om enkel en alleen een nieuw voetbalstadion. Algemeen directeur Bert Mons van Voka West-Vlaanderen heeft het -terecht- vooral over de ontsluiting van gronden voor bedrijven. Iets waar Voka al jaren voor ijvert. “In de regio Brugge zijn alle bestaande bedrijventerreinen volzet, terwijl er geen andere locaties meer zijn om een nieuw bedrijventerrein in te planten”, aldus Mons. “We weten dat er in de regio Brugge nood is aan niet minder dan 255 hectare aan bedrijventerreinen. Nu werd gelukkig beslist om ongeveer 114 bruto hectare, een goeie 80 netto hectare, voor bedrijven bij te creëren. We kunnen er dus vanuit gaan dat deze nieuwe terreinen op zeer korte termijn ingenomen en benut zullen worden.”

Na de beslissing van de Vlaamse regering moet de Raad van State nog deze beslissing goedkeuren. Pas dan zullen de vier nieuwe bedrijventerreinen in Brugge en omgeving kunnen gerealiseerd worden. Voka West-Vlaanderen benadrukte al meermaals dat de regio rond Brugge een grote nood heeft aan bedrijfsgrond die zo de toekomstige welvaart in Noord-West-Vlaanderen moet verzekeren. De vier nieuwe bedrijventerreinen waarvan sprake situeren zich in Zedelgem (het deelgebied Sint-Elooi) en aan de rand van Brugge zelf (de sites “De Spie”, “Chartreuse” en “de Blankenbergesesteenweg”).

Ook de stad Brugge is tevreden met de goedkeuring van het GRUP. Volgens burgemeester Renaat Landuyt kunnen er nu op het vlak van lokale en regionale bedrijvigheid belangrijke stappen voorwaarts worden gezet.