OOSTENDE – Marc Coucke heeft finaal de naam vrijgegeven van de nieuw eigenaar van KV Oostende. Na onderhandelingen met diverse partijen (8) viel de keuze op Peter Callant van het gelijknamige verzekeringskantoor uit Oostkamp. Callant is naast rasecht ‘entrepreneur’ ook een echte sportfanaat.

Zowat de voltallige pers vergistte zich schromelijk bij het lekken van het nieuws als zou de firma Jules Destrooper (familie Vandermarliere) de nieuwe eigenaar worden van KVO. Niemand had het vooraf over Callant, tot Marc Coucke de sluier lichtte. Peter Callant is 51 en erg ambitieus. Volgens Marc Coucke heeft hij het perfecte profiel. De deal Coucke-Callant houdt in dat de meerderheid (zestig tot tachtig procent) verkocht wordt. Marc Coucke zelf zou voor minder dan tien procent toch aan boord blijven maar zonder enige zeggingskracht. Peter Callant verklaarde dat hij een toekomst ziet voor KV Oostende. “Het moet een sterke, stabiele en rendabele subtopper worden” aldus Callant. “We moeten elk jaar meestrijden voor de playoffs en ook kansen geven aan de eigen jeugd. Het budget wordt dan ook verhoogd.”

De nieuwe voorzitter is trots en dankbaar dat hij het roer van zijn vriend Marc Coucke kan overnemen. “In het dagelijkse leven combineer ik twee passies: sport en ondernemen,” aldus Peter Callant. “Het is dan ook een hele eer dat ik als man van de kust de locomotief mag worden van één van de mooiste  en sympathiekste clubs in ons voetbal en tevens dé enige club aan zee. Ik ben Marc Coucke dan ook dankbaar voor de fantastische nalatenschap die hij mij geeft. KVO is een club met veel mogelijkheden op én naast het veld. Bovendien kennen Marc en ik elkaar al jaren dus ik kan wel stellen dat de puzzel nu compleet is.”

Neus voor succes

Peter Callant is met zijn groep Callant Verzekeringen en Financieel Advies een bekende naam in sportmiddens. Hij associeert de naam van zijn dienstengroep graag met sportmerken of sportclubs die in de lift zitten, succes hebben of ‘ kampioenenmakers’ zijn. Zo is de naam Callant onder mee te zien op de truitjes van BC Oostende (basketploeg en jarenlang titelhouder en bekerwinnaar), en van voetbalclubs Antwerp en Cercle Brugge (kandidaat om naar eerste klasse te stijgen). Callant Verzekeringen is ook notoir co-sponsor in het wielrennen alsook van het X-Mas Tournament, het grootste jeugd baskettornooi van Europa voor 1.600 jongeren uit 25 landen  dat jaarlijks wordt georganiseerd in Kortrijk en omstreken. Zelf liep hij verschillende marathons en voleindigde hij ook al een Iron Man. Hij noemt zichzelf, en terecht, dan ook de sportiefste makelaar.

Harde werker

Peter Callant is het type van de self made man die sinds de jaren negentig, en toen vanuit zijn boekhoudkantoor Knokke, alles geduldig opbouwde en zijn ‘kind’ deed groeien tot een van de grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaars van Vlaanderen. Gaandeweg ontpopte hij zich ook tot financieel adviseur. In Oostkamp werken circa honderd man voor de groep. Op de vraag welke principes voor hem het belangrijkste zijn in de gehaaide zakenwereld, antwoordde de aimabele maar ook liefst in de luwte opererende Callant in het boek Gesprekken met 50 West-Vlaamse ondernemers: “Eerlijk, en correct zijn en hard werken, zo mag ik het graag.”