Bruggeling Filips Dhondt is zijn roots niet vergeten. Hij is als algemeen directeur aan de slag bij de steenrijke Franse eersteklassevoetbalclub AS Monaco, en doet in die functie een voorstel om de meerderheid van de aandelen in Cercle Brugge te verwerven. In een eerder leven was Dhondt zowel bij Cercle Brugge als bij Club Brugge actief als manager. Hij kent dus het huishouden van de beide Brugse clubs erg goed.

De voorbije jaren was er al sprake van samenwerking tussen AS Monaco en Cercle Brugge. Het voorstel dat nu op tafel ligt houdt een grote zakelijke dimensie in zich. De raad van bestuur van Cercle Brugge liet al weten dat ze snel een beslissing wil nemen in dit dossier, mogelijks nog voor het einde van deze maand. In eerste instantie wordt het bod gezien als een positieve opportuniteit, op voorwaarde dat de club haar eigenheid kan behouden. Monaco wil Cercle Brugge ook opnieuw naar eerste klasse loodsen.

Achter AS Monaco gaat (alweer) een Russische multimiljonair schuil: Dmitry Rybolovlev. Hij maakte zijn fortuin in de meststoffenbusiness. In 2011 verwierf hij twee derden van de Franse voetbalclub uit het dwergstaatje. De koninklijke familie van Monaco, zeg maar Prins Albert, houden één derde aan.