ZEDELGEM – De nog jonge broers Johan (27) en Kevin (29) Vandevelde, afkomstig uit Zedelgem, plukten dit jaar de eerste vruchten van hun gedurfde investering in het Noord-Franse Arques. Op een domein van 9 hectare stampten ze daar een reusachtig serrecomplex uit de grond waar tomaten gekweekt worden. REO Veiling uit Roeselare was partner in het verhaal van Les Serres des Hauts-de-France. 

De investering werd vooral ingegeven door de vaststelling dat er in West-Vlaanderen gebrek aan ruimte was. Die open ruimte vonden ze wel net over de grens. De familie Vandevelde, met vader Henk Vandevelde op kop, is al langer een bekenden naam als het over tomatenkweek gaat. Het familiebedrijf runt sinds jaar en dag de zaken vanuit Zedelgem, waar een serrecomplex staat van 2,7 hectare. Omdat REO Veiling in het Noord-Franse Arques een terrein van liefst 20 hectare ter beschikking had, besloten de broers om een deel van de productie over de grens te laten doorgaan.

In totaal is de investering goed voor om en bij de 16 miljoen euro. Om en bij de 65 mensen vinden er vandaag ook werk. Zelfs in landbouwregio par excellence Noord-Frankrijk, ging het verhaal niet onopgemerkt voorbij. Volgens de broers Vandevelde konden ze van meet af aan rekenen op veel steun van de lokale overheden, ook al omdat er in de regio geen tomaten gekweekt werden op dergelijk grote schaal. De tomaten, zo’n 6.000 ton op jaarbasis, worden verkocht aan groothandelaars aan beide kanten van de landsgrens.