BRUGGE – Als eerste familiale en Belgische brouwerij lanceert De Halve Maan een alcoholvrij speciaalbier.  De categorie van alcoholvrije bieren is in België tot nu toe een markt geweest van grotere pilsbrouwers en wereldspelers, maar nu lanceert De Halve Maan dus voor het eerst een echt speciaalbier met smaak in dit segment, onder de naam “SPORTZOT”. 

Alcoholvrij bier bestaat intussen al enkele decennia in België.  Toch konden brouwers de voorbije decennia maar moeilijk consumenten aanspreken met alcoholvrij bier.  Veelal bleken mensen deze bieren niet te appreciëren wegens te grote smaakverschillen.

Nu hebben de brouwers van De Halve Maan een naar eigen zeggen unieke techniek ontwikkeld, waarbij ze alcohol uit het bier kunnen ‘filteren’. De nieuwe techniek zou revolutionair zijn in de brouwerswereld, een echte wereldprimeur.  De nieuwe techniek maakt het mogelijk om op een volledig natuurlijke manier alcohol uit bier te filteren.  Dit zonder destillatie of andere bewerkingen te doen aan het bier, die tot smaakverlies kunnen leiden.

De brouwerij slaagde erin om van het basisbier Brugse Zot Blond een alcoholvrije versie te maken met minder dan 0,5 % alcohol volume. Het nieuwe bier smaakt niet zoeter dan het originele bier, wat uniek is in het alcoholvrije segment, terwijl de originele rijke hoparoma’s bewaard blijven.  Het nieuwe bier zal onder de naam SPORTZOT in de markt gebracht worden.  Er blijft een knipoog naar het Brugse Zot merk met de bekende nar in het logo.  Zelfs de kaligrafie van het woordmerk werd door dezelfde beroemde kaligraaf en Bruggeling Brody Neuenschwander bewerkt die oorspronkelijk ook de Brugse Zot kaligrafie creëerde.

Familie boven

Met SPORTZOT wil de brouwer de alcoholvrije variant op een positieve manier in de markt zetten, en ook nieuwe doelgroepen aanspreken. Vanuit de horeca, de retail en supermarkten wordt het nieuwe product blijkbaar al enthousiast onthaald. Brouwerij De Halve Maan is al 6 generaties lang in handen van dezelfde familie Maes-Vanneste.  Sedert de lancering van Brugse Zot is het wellicht een van de snelst groeiende brouwerijen in België, met jaarlijkse double digit groeicijfers.  De brouwerij, gelegen in het historische Brugse stadscentrum, is ook de meest bezochte brouwerij van België, met jaarlijks meer dan 125000 bezoekers die de wereld van hop en mout ontdekken.  Bezoekers krijgen er een unieke ervaring, en ontdekken er het industrieel-archeologisch erfgoed van de brouwerijsite.