Energy Kiosks, een coöperatieve vennootschap die al meer dan 5 jaar in het West-Afrikaanse Togo zonne-energieprojecten realiseert, start binnenkort in Togo met de bouw van 30 nieuwe en innovatieve nanogrid zonne-energiesystemen. Dergelijk systeem voorziet de Afrikaanse dorpen zonder elektriciteit van stroom op basis van zonne-energie. De dorpelingen betalen voor hun stroom via SMS. Via een door de overheid ondersteunde win-win-lening kan iedereen mee instappen in dit veelbelovende project. Bedenker van Energy Kiosks is de Bruggeling Bert Bernolet die in 2016 nog werd uitgeroepen tot de West-Vlaamse Starter van het Jaar.

Energy Kiosks maakt deel uit van incubator Startit@kbc die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Het slimme solar nanogrid van Energy Kiosks is een zonnesysteem dat elektriciteit levert voor een klein aantal gezinnen. Het nanogrid start met twee zonnepanelen voor acht gezinnen. Als de behoefte groeit wordt een zonnepaneel toegevoegd.  Zo wordt de investering laag gehouden.  De acht gezinnen betalen op voorhand voor hun verbruik via SMS. Van zodra ze een bepaald verbruik hebben gehaald en betaald, worden ze eigenaar van het systeem. Dat is voorzien na ongeveer 3 jaar. Het nanogrid systeem met sms-functionaliteit werd zelf door de Brugse kmo ontwikkeld in België. In Togo is een samenwerking opgezet met een nationale telecom operator om de sms- functie en bijhorende betalingen te faciliteren. Momenteel zijn er al vier nanogrids opgesteld in de Togolese dorpen Wadanyi, Goubi en Billa, met veelbelovende resultaten.

De solar nanogrids worden in de lokale productie-eenheid in Togo geproduceerd en onderhouden zodat er ook kennisoverdracht en tewerkstelling ter plaatse wordt gecreëerd. Eén smart grid kost 2.500 euro. De toegang tot energie is een belangrijke motor voor de ontwikkeling van een Afrikaans dorp. Bert Bernolet zoekt in deze fase co-investeerders. Investeren kan door aandelen te kopen in de coöperatieve vennootschap Energy Kiosks of door het afsluiten van een win-win-lening, opgezet door de Vlaamse overheid om bedrijven extra kansen te geven. Het is een lening op 8 jaar met een jaarlijkse interest van 4,5 procent (2 procent van Energy Kiosks + 2,5 procent van de overheid in belastingkrediet). De overheid garandeert ook 30 procent van de financiering. Energy Kiosks is op zoek naar 75.000 euro om 30 smart grids te plaatsen. Daarmee helpt Energy Kiosks 240 gezinnen of ongeveer 1.200 mensen. Samen met Winwinner heeft Energy Kiosks een crowdfunding campagne opgezet om dat doel te bereiken. Meer info hierover vindt u op www.winwinner.be/kmo/energy-kiosks.