Het Brugse ingenieursbureau Ingenium bestudeert, adviseert, ontwerpt en optimaliseert bouwfysische kwaliteiten en technische installaties van gebouwen. Zero energiegebouwen zijn het ultieme doel. Maar het studiebureau van CEO Nicolas Vycke wil met zijn bedrijf ook een lichtend en stichtend voorbeeld zijn als het over duurzaamheid gaat.

Bij Ingenium werken meer dan 90 mensen, in één van de vier kantoren (Brugge, Leuven, Gent en Antwerpen). De helft van hen gaat met de fiets naar het werk en geeft vorm aan het door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gepromote vervoerplan. “We investeerden in een 30-tal bedrijfsfietsen, die ter beschikking zijn voor de mensen die meer dan de helft van de tijd de fiets gebruiken om naar het werk te komen”, vertelt Pieter Depauw van Ingenium. “We zorgen ook voor veiligheidsvestjes, bieden fietsonderhoud en betalen een fietsvergoeding. Voor woon-werkverkeer met de auto is er geen vergoeding, maar ook verplaatsingen via het openbaar vervoer worden volledig terugbetaald.”

Alle vestigingen van Ingenium liggen in de buurt van openbaar vervoer. Bus- en treinritten worden volledig terugbetaald en voor verplaatsingen die moeilijk zijn via het openbaar vervoer, voorziet Ingenium een elektrische en een hybride wagen. Daarnaast kunnen medewerkers gebruikmaken van Cambio, Villo en blue bikes. “We stimuleren ook thuiswerken of werken in andere vestigingen en door in te zetten op videoconferencing, worden onnodige verplaatsingen beperkt”, klinkt het. “Tijdens de week van de mobiliteit bijvoorbeeld liep er een wedstrijd om zoveel mogelijk duurzame kilometers bijeen te sprokkelen. Al die acties hebben een positieve invloed op het bedrijfsimago.”