Jong geleerd is oud gedaan en dat geldt ook voor het ondernemerschap. Daarom gaat de organisatie Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) elk jaar bij de scholieren op zoek naar dé mini-onderneming van het jaar. Het concours is vrij populair sinds de jaren negentig. Daarbij wordt gepeild naar een businessgericht totaalconcept, waarbij creativiteit en innovatie de plak zwaaien. Vorige week vonden de verschillende provinciale finales plaats in de vijf provincies. Daar gaven de geselecteerde finalisten het beste van zichzelf voor een onafhankelijke bedrijfsjury. Nu is bekend welke mini-onderneming straks naar de grote Vlaamse finale gaat in Brussel. Het event gaat door op woensdag 3 mei.

Voka Kortrijk was de wedstrijdlocatie van dienst in West-Vlaanderen. Hier werd ReCups bekroond tot absolute winnaar van een goed deelnemersveld. De leerlingen van Sint Leo Hemelsdaele in Brugge overtuigden de jury met een knap totaalconcept waarbij ze herbruikbare drinkflessen verkopen met tekeningen van kinderen. Met de opbrengst ondersteunen ze minder bevoordeelde kinderen in lager en secundair onderwijs.

De concurrentie voor ReCups komt van het Leuvense FAAR (recyclage van oude lampen tot eco- en designverlichting), van het Oost-Vlaamse Crazy Cure (boekje voor chronisch zieke kinderen), het Antwerpse DigiTool (digitaliseren van oude dia’s of VHS-videomateriaal) en het Limburgse AREA 19 (een spelconcept voor jong en oud).